Hlavní obsah

Blesky, jak je neznáme, loví svou kamerou pozorovatel z Nýdku

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při slově blesk se každému vybaví blesky, které známe již od dětství a které v podobě jasných zionizovaných stop můžeme pozorovat u každé typické bouřky. O to překvapující může být ale zjištění, že bleskové výboje mohou směřovat z oblaků i vzhůru - do stratosféry, nazývají se tedy stratosferické.

Foto: Martin Popek

Stratosferický blesk zachycený vysoce citlivou kamerou

Článek

V posledních dnech se přes naší republiku přehnalo několik bouřek. Nadšenec z Nýdku, Martin Popek, pomocí své vysokocitlivé kamery sleduje právě stratosferické blesky. Martin se kromě sledování blesků zajímá také o zvláštní jevy na obloze. Sleduje například takzvané padání hvězd.

"Z historického hlediska jsou popisovány již několik desetiletí, ale oficiálně byly potvrzeny až pozorováním z oběžné dráhy v roce 1990," uvádí internetový server plzeňské hvězdárny.

Martin Popek blesky zachytil ve vzdálenostech zhruba 260 a 180 kilometrů od objektivu kamery. Stratosferický blesk podle jeho slov není většinou pouhým okem vidět, protože se projevuje mnohem rychleji než blesk klasický.

"Největší show se odehrávala okolo Vamberku, což byla vzdálenost od pozorovacího mista okolo 180 kilometrů. K vidění byly ukazkové roje blesků typu Red Sprites," uvedl Martin Popek, autor fotografií a pozorovatel stratosferických blesků.

"V současnosti patří stratosférické blesky stále k jedněm z nejméně objasněných meteorologických a fyzikálních jevů, které můžeme v naší atmosféře pozorovat," dodávají zástupci plzeňské hvězdárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám