Hlavní obsah

Bílovec bude investovat do vzdělání, budov i komunikací a opraví i zámek

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Bílovec bude v roce 2019 hospodařit se zhruba 229 miliony korun, shodli se na tom v prosinci po dlouhém šestihodinovém jednání zastupitelé města.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

„Rozpočet je sestaven jako přebytkový. Podkladem jak příjmové, tak výdajové stránky, byly návrhy vedoucích jednotlivých odborů a ředi­telek příspěvkových organizací. Návrh byl připraven z důvodu opatrnosti v nižší výši očekávaných příjmů a tepr­ve v průběhu roku, v případě příznivého plnění příjmové části rozpočtu a podle její aktuální výše, budeme případně navyšovat jeho výdajovou část,” řekl místostarosta Zbyněk Bajnar s tím, že do rozpočtu města je jako každý rok, navrženo více investičních akcí a je možné, že některé z nich se nemusejí realizovat, například z důvodu nevyhlášení dotačního titulu na danou akci.

„Diskutovali jsme dlouho, a to i proto, že současná schválená verze se v některých bodech liší od původní varianty minulého vedení,“ dodala starostka Renata Mikolašová. „I proto jsme připraveni v lednu jednat se všemi subjekty, jichž se změny dotkly, a budeme hledat cesty a možnosti, jak jim s finanční rozvahou pomoci.“

Základním zdrojem financování veřejných rozpočtů nadále zůstávají daňové příjmy a dotace. Nejvíce financí půjde do vzdělávání a školských služeb (zhruba 26 milionů Kč), do bytového a nebytového hospodářství (19 milionů Kč), sociálních služeb (18,8 milionu Kč), komunálních služeb a územního rozvoje (12,6 milionu Kč), do ochrany památek (11,9 milionu Kč) a do kultury a cestovního ruchu (11,9 milionu Kč).

K největším investicím patří stavební úpravy a dovybavení odborných učeben ZŠ Komenského a ZŠ T. G. Masaryka v hodnotě 16 milionů korun, ZŠ a MŠ Stará ves pak bude mít novou čistírnu odpadních vod. Nemalou investicí bude také projekt Bílovec s Veličnou našli cestu společnou v hodnotě 11,5 milionu Kč, v jehož rámci bude dokončena rekonstrukce suterénu zámku s expozicí středověku a rekonstrukce zámeckých schodů. Vyměněna budou také některá okna za repliky těch, která byla na zámku před jeho vypálením v roce 1945.

Přes 6 milionů Kč investuje město do stavebních úprav domu č. 650 pro sociální bydlení a milion korun do rekonstrukce II. a III. podlaží domu č. 11 na Slezském náměstí. V roce 2019 bude provedena také rekonstrukce povrchu části komunikace a pěších komunikací v ulici Čs. Armády v Bílovci v hodnotě 2,7 milionu Kč a 165 tisíc spolkne vybudování chodníku mezi Střelnicí a cyklostezkou ve Staré Vsi.

„Dobrou zprávou je, že se podařilo zachovat veškeré služby pro nemocnici v Bílovci, za což patří velké díky všem zastupitelům,“ dodala starostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám