Hlavní obsah

Biketrial zahajuje sezónu opět v Olomouci

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený zimní závod v biketrialu připravují olomoučtí pořadatelé již pátým rokem. Rostoucí zájem mezi jezdci z celé republiky však s sebou přinesl i otázku, jak soutěž v omezeném prostoru zrealizovat. Letošní ročník, který se koná v sobotu 27. února, proto zavádí několik novinek.

Foto: Radek Janka
Článek

Díky vstřícnosti majitelky objektu Fortu IV. na závodníky čeká oproti loňsku více než dvojnásobný prostor haly s celkovou plochou přes 900 metrů čtverečních, ve kterém pořadatelé připravili celkem sedm kontrolních úseků. Vloni se přitom závodilo na pouhých čtyřech sekcích.

„Počet účastníků se každým rokem zvyšuje, což nás těší, současně to ale znamená delší fronty na sekcích. Uvítali jsme proto nabídku využít uvolněnou část haly a postavit více sekcí, aby jezdci nemuseli tak dlouho čekat,” uvedl Luděk Valenta, traťový komisař z pořádajícího ÚAMK Biketrial klubu Olomouc.

Účastníci závodu určitě ocení také pestřejší nabídku překážek oproti minulým ročníkům. Ve spolupráci s příznivci mototrialu (šlapaček) se podařilo do haly navézt těžké prvky - klády, betonové skruže nebo třeba pro jezdce atraktivní vrak automobilu. Kontrolní úseky prověří jak jejich techniku a rovnováhu, tak sílu při skocích.

Soutěžit se bude v dětských kategoriích úplných začátečníků (do 9 let, růžové značení tratě), dále dle věku poussin (7-9 let, bílé tratě), benjamin (10-12 let, zelené tratě) a minime (13-15 let, modré tratě). Start je naplánován na 10 hodin.

Odpoledne naváže soutěž v kategoriích mládeže a dospělých od 15 let na lehčí modré a těžší červené trati. „Elitní žluté tratě jsme nepřipravovali, na to naše překážky v hale svou obtížností bohužel nestačí. Přesto pár eliťáků očekáváme, ale bude to pro ně jen trénink,” dodal Valenta.

Na závodě nebudou chybět ani oba čeští biketrialoví mistři světa z roku 2015 - Tomáš Vepřek, který titul získal v kategorii benjamin, a Václav Kolář v kategorii elite. Pro olomouckého Tomáše je účast na domácím závodě takřka povinností, letos jej už ale budeme vídat v nejvyšší mládežnické kategorii minime. Václav přijede nejen jako jezdec, ale také jako doprovod početné skupiny dětí z oddílu AMK Biketrial Blansko, který vede a kde jim předává své zkušenosti.

Příjezd na místo soutěže je od Olomouce - Bělidel ulicí Pavelkovou. Vstup pro diváky je volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám