Hlavní obsah

Bezplatné vyšetření zraku nabídne Oční centrum Agel v Ostravě

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glaukom neboli zelený zákal je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě a v Česku postihuje až pět procent obyvatel. Glaukom obvykle nebolí ani nepůsobí obtíže, takže je často odhalen až v pokročilé fázi.

Foto: archiv Agel

Smyslem Dne glaukomu je nabídnout bezplatné vyšetření všem, kteří doposud s návštěvou lékaře váhali.

Článek

Jeho včasný záchyt i úspěšnou léčbu však může zajistit preventivní vyšetření nitroočního tlaku, které v rámci Dne prevence glaukomu nabídne v pátek 13. dubna od 8.00 do 14.00 hodin všem zájemcům Oční centrum Agel v Ostravě-Vítkovicích.

„Smyslem Dne glaukomu je nabídnout bezplatné vyšetření všem, kteří doposud s návštěvou lékaře váhali. Pokud se zelený zákal odhalí včas, bez nadsázky to může člověku zachránit zrak. Zároveň ale chceme mezi všemi příchozími šířit i osvětu týkající se příznaků, prevence, metod diagnostiky i léčby zeleného zákalu, tak aby informace mohli předávat dál například svým blízkým či známým,“ vysvětluje Bc. Gabriela Albrechtová, jednatelka Očního centra.

Hlavní příčinou zeleného zákalu je zvýšený nitrooční tlak, který nemusí být pacientem vůbec pozorovatelný. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku. Zdravotníci jej však mohou odhalit pomocí bezbolestného několikasekundového měření nitroočního tlaku.

„Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit,“ vysvětluje Bc. Gabriela Albrechtová s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku prokáže odchylku od normy, bude pacient objednán k dalším odborným vyšetřením v Očním centru Agel.

Při včasném záchytu lze při odborné péči zelený zákal úspěšně léčit a zrakové funkce u pacienta zachovat. Prevence je ale u glaukomu stěžejní - a to i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Preventivně by si měli vyšetření nitroočního tlaku nechat udělat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji.

„Více jsou ohroženi zeleným zákalem diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. U osob nad 45 let a současně s některým z rizikových faktorů doporučujeme prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky," dodala Bc. Gabriela Albrechtová.

Den glaukomu proběhne v prostorách Lékárny Agel v areálu Vítkovické nemocnice v pátek 13. dubna od 8.00 do 14.00 hodin - a kromě bezplatného preventivního vyšetření nitroočního tlaku nabídne i osvětu týkající se prevence, metod diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu.

Ve stejný den pak nabídne Oční centrum AGEL preventivní vyšetření nitroočního tlaku také zaměstnancům ostravské firmy Hella Autotechnik Nova, a to v rámci firemního dne zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám