Hlavní obsah

Bezejmenné lední medvídě již vyrazilo na vycházku do venkovního výběhu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lední medvědice Cora z brněnské zoo, zasloužilá matka pěti potomků, překvapila chovatele. Zatímco v předchozích případech vyváděla mladé ven z brlohu vždy až kolem prvního jarního dne, tentokrát to bylo o měsíc dříve.

Foto: Zoo Brno

První snímek matky s pátým potomkem

Článek

„Nanuka a Kometu začala Cora vodit do výběhu ve třech a půl měsících, zatímco toto mládě poprvé pustila v necelých třech měsících. Může v tom hrát roli to, že je medvídě jedno a v boxu se nudí, ale může to být i extrémně teplým počasím,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Medvědice je již tři týdny přikrmována a na konci minulého týdne byl chovatel ledních medvědů Jaroslav Jasínek poprvé od porodu v zázemí porodního boxu. Bude tam teď chodit častěji, aby zjistil, jak bude Cora reagovat.

„První kontakt proběhl dobře,“ říká chovatel. „Cora sice byla trochu nervózní, ale tento postup je důležitý, aby si postupně zvykala na přítomnost lidí a byla připravena na první veterinární prohlídku mláděte.“

Ředitel zoo chápe, že jsou lidé na medvídě zvědaví a chtěli by ho vidět, ale jednoznačně dává přednost úspěšnému odchovu před mediální senzací. Proto se k výběhu zatím nedostanou ani novináři. Na tiskové konferenci uvedl případ, kdy méně zodpovědní chovatelé v jiné zoo pozvali fotografy na dvouměsíční lední medvídě a matku to tak stresovalo, že mládě zabila.

Martin Hovorka věří, že jeho snahu veřejnost pochopí a že to ještě nějaký čas vydrží. A kdo to vydržet nemůže, ať si pustí přenos dění v brlohu, zachycovaný kamerou již od samotného porodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám