Hlavní obsah

Bezejmenná skupina potřetí na Ostravské muzejní noci

Novinky, Jiří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. června se už podesáté uskutečnil kulturní festival Ostravská muzejní noc. Stovky zájemců o tuto tradiční akci měly možnost zdarma nahlédnout do jinak veřejně nepřístupných prostor a zúčastnit se zajímavých akcí, prohlídek ostravských muzeí, divadel, galerií, klubů a hudebních center.

Foto: Logo

Ostravská muzejní noc v Ostravě

Článek

Mezi ně patří také známý ostravský Klub Atlantik, kde od 16 do 24 hodin čekal jeho návštěvníky bohatý program. Odpoledne začalo tradičním muzejním grilováním na klubové zahrádce a poté se již potřetí v řadě představila na muzejní noci parta kreativních literátů Bezejmenné skupiny, tentokráte v "duchu mlhavě evropském" v autorském večeru pod názvem "Bez Charlese".

A právě Klub Atlantik se stal před 10 lety této porubské Bezejmenné skupině domácí scénou, na níž se vystřídalo několik desítek aktivních studentů a absolventů porubského Gymnázia Olgy Havlové se svou autorskou literární tvorbou. Mezi zakládající členy BS, kteří v ní vytrvali po celých deset let, patří absolventi tohoto gymnázia Karel Čížek, Martin Müller, Jana Balcarová a profesor češtiny Lukáš Bárta.

Právě tento "duchovní otec" BS se nechal inspirovat datem úmrtí jednoho z největších romanopisců 19. století Charlesem Dickensem (9. června 1870) a společně s dalšími kolegy vytvořil na náměty několika Dickensových románů pestrou kombinaci divadla, autorského čtení, hudby a recese, na kterou jsou mnohaletí příznivci již zvyklí. Sálem se často ozýval jejich smích a po ukončení celé revue se zcela zaplněný sál klubu Atlantik odměnil všem vystupujícím zaslouženým bouřlivým potleskem. 

Po vystoupení Bezejmenné skupiny následoval klubový kvíz pro kolemjdoucí s názvem Horečka muzejní noci, který provázel dramaturg klubu Vladimír Šmehlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám