Hlavní obsah

Bez ohledu na zákazy Dánové vyrazili s gospelem do ulic

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři dánští muzikanti ze skupiny Gospel Brothers vyšli zpívat a hrát pod vedením charismatického Runa Herholdta do pražských ulic. Do České republiky přiletěli začátkem září a kromě tohoto vystoupení odehráli dva koncerty s písněmi z nového CD People Get Ready.

Foto: Glena Rauerová

Rune Herholdt a Gospel Brothers

Článek

Zpěvák Rune Herholdt, klávesista Stephen Nørrelykke, basista Bjørn Petersen a bubeník Jimmi Bech se tak postarali o velké překvapení organizátorů i kolemjdoucích. Přímo v centru Prahy nečekaně vytáhli nástroje a začalo nepřetržitých 45 minut hudební produkce.

Na Můstku se hned po několika prvních písních shromáždilo nadšené publikum, zpívalo spolu s Dány a tleskalo na první i na druhou. Vznikla krásná atmosféra připomínající černošské kostely, vlastně jeden takový vznikl přímo pod Václavským náměstím. V publiku byli lidé různých ras, věku i vyznání, radost a rytmus byly nakažlivé a spojily je všechny dohromady.

Tato událost ale následně rozdělila českou gospelovou komunitu: na zastánce veřejného pořádku a dodržování pravidel především - a pak na ty, kteří preferují sdílení radosti a svobodné využití veřejného prostoru. V této otázce jsou právě Dánové mnohem tolerantnější, a tak třeba v Kodani můžete často narazit na skupinky oslavujících v parku, na ulici nebo na lodi plující kodaňskými kanály. To se ovšem v jejich pojetí nevylučuje se snahou chovat se k ostatním ohleduplně a korektně.

Dánsko je země, ze které k nám gospel před 15 lety přišel, je tam ale prožívaný trochu odlišným způsobem než v rodné Americe. Zpívají ho tam věřící spolu s nevěřícími a cílí se především na jeho muzikoterapeutické působení. Dánové jsou velmi svobodomyslní a snaží se respektovat odlišné názory a postoje.

Zpívaní je víc zaměřené na otevření a sebepřijetí než na sebezdokonalení a bezchybnost za každou cenu. Spojením severského přístupu s afroamerickými rytmy vzniká i pro nás v České republice neodolatelná kombinace. Navíc ji nedoprovází těžko stravitelný náboženský patos, ale jiskřivý dánský smysl pro humor.

Rune Herholdt byl v České republice už několikrát, ale do ulic se takhle vypravil úplně poprvé. Malé pouliční vystoupení proběhlo také v Brně, bylo ale plánované a stalo se součástí malého workshopu před večerním koncertem. Rune byl v Brně už počtvrté, má tam své publikum a bezmála čtyřicet sboristů se mu tak na koncertě postaralo o důstojný doprovod.

V České republice s gospely do ulic vyrazili už přede dvěma lety brněnští Joyful Noise a pouliční zpívání označili termínem urban gospel. Ne že by se ve veřejném prostoru gospely nikdy nezpívaly, ale šlo vždy o předem ohlášené a schválené akce. Na druhou stranu je pravda, že v Brně jsou postoje ke zpívání na ulici mnohem vstřícnější, letos se tam dokonce zpívalo i v tramvajích v rámci akce Šalina Music Tour Kateřiny Šedé.

Dánové nakonec odehráli dalších 15 minut poblíž Havelského trhu, než se konečně objevila policie. Tou dobou už ale stejně měli odjíždět na letiště, policisté byli milí, pouze vysvětlili omezení a pokračovali dál bez udělení pokuty. Někteří to považují za náhodu a štěstí, jiní v tom zase vidí přízeň z vyšších míst, jde přede o gospel (God's spell), což může být jak dobrá zpráva, tak mocné kouzlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám