Hlavní obsah

Betlémy ze tří století představí výstava v poličském muzeu

Novinky, Alena Zavoralová

Dřevo, ale i lepenka a papír – to jsou tradiční materiály používané na výrobu betlémů. V sobotu 19. listopadu bude v poličském muzeu zahájena výstava Narodil se Kristus Pán…, představeny budou betlémy ze tří století.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Pokud patříte mezi milovníky svátků přinášející mír, pohodu a klid, potom je vánoční výstava v poličském muzeu přímo pro vás. Těšit se můžete na betlémy ze tří století.

Jejich počet nebude velký, zato budou obdivuhodné množstvím postav a rozlehlostí scén. Všechno jsou betlémy autorské – jejich tvůrci, především samouci, je sami vytvořili pro sebe a svou rodinu. Pracovali mnoho dní, někdy i let ve svém volném čase. Někdo vyřezával ze dřeva, jiný tvořil ze dřeva a kašírovaného papíru, další z keramiky.

„K nejzajímavějším a nejstarším budou patřit původem poličské jesličky z rodiny Jeřábko-Andrlovy a Andrlíko-Friedlovy. Druhý jmenovaný vytvářelo několik členů rodiny a byl málem zničen, když po druhé světové válce „vyšel z módy“. Ale byl zachráněn a v posledních letech byl dokonce restaurován. Narození Ježíška uvidíte také v grafikách a kresbách významných autorů ze sbírky Jarmily Janků,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Stanislava Cafourková.

„Na výstavách betlémů vždy spolupracujeme se členy Spolku českých betlemářů pobočkou Betlemáři Poličska. A jim patří dík za zprostředkování kontaktů na majitele některých betlémů,“ dodává.

Vystavuje jesličky pocházející přímo z Poličky nebo blízkého okolí. V některých rodinách se betlémy postupně rozšiřovaly o nové a nové postavy a stavby. Současní majitelé o ně dobře pečují a uchovávají je i pro další generace. A že ta péče vyžaduje určité oběti a čas, uvědomíte si při představě, kolik prostoru zabere jeden takový betlém v interiéru během Vánoc, ale také do kolika krabic je potřeba jej uložit.

Těšit se můžete i na ozdobený vánoční strom, na atmosféru jehličí a dokonce i růží. Vždyť vánoční píseň použita v názvu výstavy přece pokračuje „… z růže kvítek vykvet nám“. A proto „radujme se, veselme se!“

Součástí vánoční výstavy jsou i dílničky pro malé i velké návštěvníky. V sobotu 3. prosince od 13.00 – 15.00 hod. se v betlémskou stáj i postavy svaté rodiny a pastýřů se pod vašima rukama promění dřevěné lékařské špachtle. Oděv postavičkám můžete vyrobit z látek či dřevěných dýh nebo jej namalujete. Betlém je možné zavěsit na jehličnatou větvičku, kde se z něj stane krásná vánoční dekorace nebo i dárek pro naše blízké. 

Další dílna se bude konat v sobotu 10. prosince opět v čase 13.00 – 15.00 hodin. V době zimního slunovratu a příchodu nového roku vyráběli naši předkové vrkoče a polazy. Měly přinést dobrou úrodu, ochranu, lásku i zdraví. Sušené ovoce, ořechy a drobné pečivo na koncích špejlí byly určené jako pamlsky členům rodiny i koledníkům. Výsledný zápich na stůl bude vypadat jako pestrá kytice. Oproti tomu je polaz podstropní závěs, který symbolizuje sluneční kouli se spoustou paprsků.

Cena obou dílniček je 40 Kč a součástí je návštěva vánoční výstavy.

Výstava potrvá od 19. listopadu 2016 do 15. ledna 2017. Navštívit ji lze i během vánočních svátků.

Reklama

Výběr článků

Načítám