Hlavní obsah

Betlém v Horní Lidči se rozšiřuje, novinkou je část věnovaná misi Cyrila a Metoděje

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený česko-slovenský mechanický betlém ve valašské Horní Lidči se rozšiřuje. Postupně přibývají dřevořezby motivované příběhem misie sv. Cyrila a Metoděje.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Sv. Cyril a Metoděj v hornolidečském betlému

Článek

Unikátní pohyblivý dřevěný betlém v Horní Lidči byl zpřístupněn veřejnosti v roce 2011. Je to nejen jeden z největších betlémů na Moravě, ale také má řadu specifik, která sem přitahují tisícovky nadšených návštěvníků z tuzemska i zahraničí. 

Jedinečností je multimediální pojetí celé expozice. Návštěva betlému je doprovázena živou videoprojekcí, která divákovi předkládá netradiční pohled na historický vývoj v česko-slovenském příhraničí od dob pohanských, přes příchod sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu až po nedávnou minulost. Projekce je umocněna scénickým nasvícením prostoru, pro daný účel byla zkomponována hudba primášem Hradišťanu Jiřím Pavlicou a doplněna o slovní doprovod. 

Betlém je mezinárodní - česko-slovenský, na jeho výrobě se podílelo 14 řezbářů z obou stran hranice. Základním námětem je sice biblický příběh o narození Ježíška, ale „biblická krajina“ je zasazena do reálií a historie moravsko-slovenského pomezí. Představuje mimo jiné nejznámější turistická místa Zlínského a Trenčínského kraje.

Mezi stovkou vyřezávaných staveb najdete například objekty z rožnovského skanzenu, Pustevny, významné kostely, moravské a slovenské hrady a zámky i nedaleké lázně Luhačovice. Dřevěné figurky zase představují mnohdy již zanikající řemesla, dříve pro venkov tak typická – kováře, koláře nebo třeba ševcovskou dílnu. Na sedmdesát figur je pohyblivých. 

Novinkou je postupně vznikající sekce betlému věnovaná dvojici věrozvěstů sv. Cyrilu a Metoději. Je jim dán důstojný prostor, který je důkazem uvědomění si toho, jaký význam měla cyrilometodějská misie pro evropské Slovany. Pozorní návštěvníci poznají původní podobu byzantského chrámu sv. Sofie v Cařihradu nebo římskou baziliku sv. Klimenta, kde jsou uloženy ostatky sv. Cyrila. Tato část betlému bude postupně doplňována o další místa. 

Prohlídka i s projekcí nabízí hodinový velmi emotivní zážitek, což potvrzují reakce návštěvníků, jejichž počet dosáhl již více než třicet tisíc. Výmluvné jsou zápisy v knize návštěv. Jeden z návštěvníků říká: „Většinou propagační materiály ukazují ideální stav a realita je pak zhruba polovinou toho, co je propagováno. V případě tohoto betlému je to jiné. Zde realita a celkový zážitek z návštěvy betlému násobně převýšily naše očekávání, budeme se sem pravidelně vracet.“

Betlém v Horní Lidči není sezónní vánoční atrakcí, je otevřený celoročně, v objektu funguje také místní turistické informační centrum. V adventním čase zájem o návštěvu pochopitelně roste, proto zejména pro skupiny je potřebné doporučit rezervaci prohlídky předem. Část prohlídek je realizována s videoprojekcí, část s komentářem průvodce.

Podrobné informace, včetně kontaktů pro rezervaci lze získat na webových stránkách betlému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám