Hlavní obsah

Beskydské informační centrum Frýdek-Místek připravuje na podzim opět spoustu akcí

Novinky, Lucie Talavašková

Léto je již za námi, ale Beskydské informační centrum Frýdek-Místek nezahálí a připravilo na podzim opět spoustu akcí. V září ukončí svou sezónu komentované výstupy na Lysou horu, naučí zájemce fotografovat, či zavede do zajímavých koutů Frýdku-Místku.

Foto: www.visitfm.cz

Naučte se poznávat svět skrz objektiv

Článek

Lysohorská nej zakončí v září svou úspěšnou sezónu

Září bývá každoročně měsícem, kdy Beskydské informační centrum Frýdek-Místek ukončuje sezónu komentovaných výstupů na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu. Pokud jste ještě neměli příležitost se vydat na Lysou horu s průvodcem, můžete stihnout výstup ještě ve dvou termínech, a to o sobotách 9. a 23. září.

Sraz je vždy v 8.30 hod. u lanového centra Opičárna v Ostravici. Nutná je také rezervace předem na e-mailu info@beskydy-info.cz nebo na tel. čísle 603 264 058. Cena výstupu je 50 Kč/osoba.

Naučte se poznávat svět skrz objektiv

Získat užitečné rady od zkušeného fotografa lze v rámci dvou minikurzů fotografování, které se uskuteční ve Frýdku-Místku a v Malenovicích pod Lysou horou. Začínající i zkušenější fotografy uvede do tajů focení Josef Plaček, pod jehož vedením budou zaznamenávat jak nejrůznější zákoutí historické části Frýdku, ale i detaily podzimní přírody a architektury pod Lysou horu.

Přihlášky přijímá Beskydské informační centrum v Místku na náměstí Svobody nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí na ulici Hlavní. Cena činí 200 Kč/osoba.

Kurzy se budou konat:

16. 9. Beskydy objektivem, sraz v Malenovicích u RC Rosnička v 9.00 hodin

 23. 9. Frýdek-Místek objektivem, sraz na Zámeckém náměstí v 9.00 hodin

Poodhalte roušku tajemství a historie

Frýdek-Místek v průběhu let prodělal spoustu změn, ale stále si zachoval svůj historický ráz a mnohá místa dodnes skrývají svá četná tajemství a tajemné příběhy.

V sobotu 30. září představí historik Petr Juřák Frýdek-Místek jako město s textilní historií. Odvětví jako textilnictví mělo na architekturu města velký vliv, kdy na tehdy periferních částech města byly postupně budovány jednotlivé textilní provozy. Ty si připomeneme v průběhu prohlídky, která začne v 9.00 hodin na místeckém náměstí Svobody.

O týden později, tj. 7. října, se pro změnu vydáme objevovat sochy a erby, které zdobí ulice Frýdku. Častokrát tyto historické skvosty míjíme bez povšimnutí, proto nám Petr Juřák, historik Muzea Beskyd, přiblíží, co sochy představují, proč jsou umístěny právě na tomto místě, nebo to, že spousta z nich se již nenalézá na svém původním místě. Sraz bude na Zámeckém náměstí ve Frýdku od 9.00 hodin.

Za poslední podzimní prohlídkou se vydáme v sobotu 14. října na trochu netradiční místo, a to konkrétně na frýdecký hřbitov. Právě zde je pochováno několik osobností, které zasáhly do kulturního, společenského a ekonomického života Frýdku a Místku. V průběhu prohlídky tak navštívíme místa, kde jsou tyto osobnosti pohřbeny a rovněž si o nich povyprávíme. Sraz bude před hlavní branou frýdeckého hřbitova v 16.00 hodin.

 Všechny komentované prohlídky jsou zdarma a konají se za každého počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám