Hlavní obsah

Beseda veteránů se studenty otevřela čtyřdenní Slavnosti svobody 2017

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by měli na vybranou, šli by do boje za svobodu se zbraní v ruce znovu. Na tom se v pátek 5. května dopoledne v Plzni shodli američtí a belgičtí veteráni, kteří se zúčastnili osvobozování Plzně v květnu 1945.

Foto: Magistrát města Plzně

Setkat se tváří v tvář s veterány, jimž všem je přes 90 let, budou mít Plzeňané možnost ještě několikrát během následujících tří dnů.

Článek

Spolu s vnukem generála Pattona patří mezi nejvzácnější hosty Slavností svobody 2017, jež začaly v krajské metropoli a potrvají do pondělí 8. května. Plzeň se díky nim vrací do období konce 2. světové války, znovu prožívá 72 let starou historii.

„Za svobodu a demokracii jsem připraven vzít zbraň do ruky a bojovat i dnes,” řekl dvaadevadesátiletý belgický veterán José Schindfessel publiku, které v nabitém sále Měšťanské besedy tvořili středoškoláci i žáci základních škol. Reagoval tak na dotaz, zda by se znovu dobrovolně nechal odvést do armády.

Jeho slova potvrdil i o rok starší Američan George Thompson. „Určitě bych to vše podstoupil znovu. Svoboda není zadarmo, je vždy vykoupena prolitím krve, a to nejen naší, ale i našich bratrů, sester, otců či matek, dědů, babiček, prostě každého,” řekl na besedě studentům. Nabádal je k tomu, aby studovali historii a vzali si z ní ponaučení.

Setkání se studenty se zúčastnili tři američtí a pět belgických veteránů a syn jednoho již zemřelého belgického vojáka. Všechna jejich slova sál vždy odměnil bouřlivým potleskem.

Setkat se tváří v tvář s veterány, jimž všem je přes 90 let, budou mít Plzeňané možnost ještě několikrát během následujících tří dnů. Mimo jiné v sobotu 6. května při hlavním vzpomínkovém aktu, který se uskuteční u Památníku generála Pattona od 16 hodin, v neděli 7. května při přehlídce historických vojenských vozidel neboli takzvaném Convoy of Liberty, či v pondělí 8. května od 9:30 opět v Měšťanské besedě, tentokrát při besedě s veřejností.

Kromě toho Slavnosti svobody nabídnou i další program. Ve městě už stojí dobové vojenské kempy, hraje dobová hudba, ulicemi projíždí džípy i další historická vojenská technika, konají se vzpomínkové akty, k vidění jsou výstavy o 2. pěší divizi, o plzeňských letcích, vojenských misích v zahraničí a další. Návštěvníky čeká prezentace Armády České republiky, DEPO Street Food Market, vystoupení Vojtěcha Dyka a dalších. Plzeň očekává návštěvnost až 100 tisíc lidí.

Vojenské dobové kempy jsou rozmístěny na několika místech. V lokalitě za OC Plzeň Plaza je poprvé situován vojenský kemp 16. obrněné divize s fungující polní kuchyní, dobovým vybavením či vojenskými ubikacemi. Kemp prezentující 2. pěší divizi americké armády, jejíž historie sahá až do roku 1917, se nachází v Proluce v Křižíkových sadech. Současné americké armádě je určen prostor v Pobřežní ulici, vznikla tam expozice pěchoty a výcvikového prostoru.

Prezentaci připravila také Armáda České republiky, a to na sobotu 6. května v areálu DEPO2015 od 10 do 18 hodin. Návštěvníci uvidí raketový komplet krátkého dosahu RBS-70 a radiolokační průzkumné čidlo ReVISOR pro vzdušný prostor v malých výškách, které řídí palbu protiletadlové raketové čety kategorie V-SHORAD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám