Hlavní obsah

Berounský výstavní hattrick

Novinky, Alena Šustrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední kousek se podařil Městskému kulturnímu centru Beroun, které v květnu hostí tři známé výtvarníky. V městské galerii vystavuje své obrázky herečka Iva Hüttnerová, v galerii Holandského domu vás pobaví vtipy Pavla Kantorka a v Muzeu berounské keramiky můžete obdivovat sochy Olbrama Zoubka.

Foto: Pavel Kantorek

Vtip Pavla Kantorka

Článek

Obrázky Ivy Hüttnerové v Duslově vile

Absolventka herectví u profesora Oty Sklenčky začala malovat ve svém prvním angažmá v Karlových Varech - ve foyeru tamního divadla měla v roce 1974 svoji první výstavu. Dodnes svými obrázky pro radost potěšila příznivce výtvarného umění na více než 300 výstavách v Čechách, na Moravě, na Slovensku, ve Stockholmu i v New Yorku. Její obrazy jsou součástí stálých expozic naivního umění v Paříži a Hamburku a je evidována i v zahraničních encyklopediích.

Ivu Hüttnerovou inspirují nejen doby minulé, kdy život plynul poklidněji, pánové byli galantní a dámy elegantní, ale také jí dobře známé divadelní prostředí. Maluje také své hudební a divadelní lásky, třeba Boženu Němcovou, Karla Čapka či Emu Destinnovou.

Výstava bude zahájena 4. května v 17 hodin a navštívit ji můžete do 26. května.

Kreslíř a profesor fyziky Pavel Kantorek v Holandském domě

Zatímco u nás je znám zejména jako kreslíř a karikaturista, ve své nové vlasti Kanadě (kam emigroval v roce 1968) je RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D., znám jako uznávaný profesor fyziky. Ta ho ostatně ke kreslení dovedla – do učebnic totiž domalovával legrační obrázky, aby obohatil jejich suchopárnost. Fyziku vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně, hlavním studijním oborem byla experimentální fyzika; později spolupracoval například na vývoji optických vláken a hologramů.

Jeho vtipy s kresbičkami bláznivých koček, vyjevených psů, škodolibých myší či v podivných situacích zachycených lidí vystříhané z časopisů dosud uchovává spousta lidí, jejich kopie stále visí v nejedné restauraci. V galerii Holandského domu uvidí od 2. května návštěvníci průřez tvorbou Pavla Kantorka včetně vtipných glos k české historii. Výstava nese název O kočkách a lidech.

Osobní setkání s Pavlem Kantorkem proběhne netradičně v poslední den výstavy, tedy v sobotu 20. května od 10 hodin, kdy bude podepisovat také grafické listy, které jsou po dobu trvání výstavy v galerii k zakoupení.

Sochy Olbrama Zoubka v Muzeu berounské keramiky

Osobitý styl jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů a od roku 2015 Rytíře české kultury (řád udělený ministrem kultury Hermanem) odkazuje svou výraznou vertikalitou a rozrušením povrchu k antice. Podle svých slov ´dělá lidi, na které myslí´, čímž si současně vyjasňuje svůj vztah k nim. 

Ve velmi rozsáhlém díle se zaměřuje zejména na plastiku - cement, cín, bronz. Rád svá díla polychromuje nebo zlatí. Za zvláštní zmínku stojí posmrtná maska Jana Palacha či Pomník obětem komunismu na pražském Petříně. Osadil ale například také šest soch na atiku hotelu Butterfly v Mariánských Lázních či osm reliéfů Klíčnic ke vchodu do Komerční banky ve Spálené ulici.

V Berouně bude vystavovat pod střechou (menší plastiky) i pod širým nebem (větší plastiky uvidíte v zahradě muzea keramiky). Výstava bude zahájena v sobotu 6. května v 18 hodin a potrvá do 25. června. 

Reklama

Výběr článků

Načítám