Hlavní obsah

Berounské muzeum představuje časoměrné skvosty

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně představuje obvyklé i ojedinělé hodinové stroje. Zaujme také trojice slunečních hodin, z nichž některé umí určit čas s přesností na minuty. To a mnohem více si lze prohlédnout na výstavě Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století až do 25. března.

Foto: Dušan Švrček

Detail slunečních hodin Františka Ant. Knittla

Článek

Návštěvníkům berounského muzea je až do konce března představeno hned několik typů slunečních a mechanických hodin. Nejobvyklejší jsou velmi jednoduché sloupkové sluneční hodiny, které ukazovaly čas podle délky stínu ukazatele.

Další, které vynikají vysokou uměleckou hodnotou, jsou inklinační a analematické sluneční hodiny z rukou berounského řemeslníka Jana Engelbrechta, který zde působil v letech 1773–1807.

Trojici uzavírají mechanické sluneční hodiny, které zkonstruoval František Antonín Knittl v Linci. Rovníkové hodiny jsou typem se skloněnou rovinou číselníku. Tento sklon není volen náhodně, rovina číselníku je totiž rovnoběžná s rovinou zemského rovníku. Na spodní desce jsou na stupnici určující úhel sklopení vyznačena evropská města, což zjednodušuje nastavení správného úhlu při měření času. Minutové sluneční hodiny jsou velmi důmyslně navržené a mistrovsky provedené. Mosazné desky jsou zdobeny jemnými rytinami. Jak se mohou návštěvníci přesvědčit, jde o vysoce umělecky provedenou práci.

Dalším předmětem, jež jistě upoutá oko návštěvníka jsou luxusní vysoké podlahové hodiny zdobené marketerií. Hodiny jsou také v chodu a jejich tikot dotváří atmosféru celé pracovny šlechtice.

Další ukázkou jiného typu jsou malé skříňkové hodiny nesoucí v ciferníku průhled na malé skleněné kyvadlo.

Tyto a další předměty z vybavení pánské pracovny 18. století si můžete v berounském muzeu prohlédnout až do 25. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám