Hlavní obsah

Benefiční koncert na zámku Dobříš připomene slavné světové madrigalisty

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

V květnu uplyne 450 let od narození slavného italského renesančního skladatele Claudia Monteverdiho. Madrigaly z jeho pera, ale i od dalších slavných autorů představí 23. dubna v Zrcadlovém sále zámku Dobříš na benefičním koncertu pěvecký sbor Českých madrigalistů s instrumentálním doprovodem.

Foto: Archiv pořadatelů

Další ze série koncertů na obnovu varhan dobříšském kostele nejsvětější trojice se uskuteční už 23. dubna. Vystoupí na něm soubor Čeští madrigalisté.

Článek

Vokální soubor Českých madrigalistů pod uměleckým vedením Veroniky Hádkové doprovodí houslisté Jan Hádek a Jiří Sycha, violoncellista Libor Mašek a cembalista Filip Dvořák. Kromě skladeb od Claudia Monteverdiho zazní také kompozice od Orlanda di Lassa, Giovanniho Giacoma Gastoldiho a dalších renesančních skladatelů 16. a 17. století.

„V závěrečné části koncertu zazní madrigal od Claudia Monteverdiho z opery Orfeus, která byla komponována pro mantovský karneval v roce 1607 a je považována za jednu z nejstarších oper vůbec. S nástupem baroka byla díla Claudia Monteverdiho na dobu téměř 300 let zapomenuta. Až v roce 1887 byla publikována první rozsáhlá Monteverdiho biografie a od začátku a následně v průběhu 20 století jsou jeho skladby opět objevovány a dostávají se na podia koncertních síní,“ říká pořadatel koncertu Ivo Kylar.

Tradice vokálního souboru Čeští madrigalisté sahá až do období první republiky – založen byl v roce 1929. Od počátků fungování se zaměřuje na interpretování slavných českých vokálních skladeb a evropské renesanční hudby a v současné době jej tvoří 18 pěvců. Se svými hudebními programy vystupují celoročně po celé České republice.

Benefiční koncert na obnovu varhan v dobříšském kostele Nejsvětější trojice proběhne 23. dubna od 19 hodin v Zrcadlovém sále zámku Dobříš. Vstupné je dobrovolné. Po březnovém koncertu, na kterém vystoupili studenti z univerzity v Southamptonu se Symfonií č. 1 – Pán prstenů – od Johana de Meije, půjde o druhý letošní benefiční koncert v prostorách rokokového zámku.

Příští koncert v rámci cyklu bude 11. června 2017 od 19:00 v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši. Na tento den, kdy se slaví svátek Nejsvětější Trojice, zazní skladba Missa brevis od Charlese Gounoda v podání Příbramská filharmonie a Svatohorského chrámového sboru a Biblické písně od Antonína Dvořáka. Sbírka na obnovu historických varhan aktuálně čítá 654 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám