Hlavní obsah

Beethovenova 9. symfonie zazní na galakoncertu u příležitosti 750 let města Paskov

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Paskov si letos připomíná 750 let od své první písemné zmínky. V rámci galakoncertu u tohoto významného výročí zazní monumentální Symfonie č. 9 d moll, Op. 125 „Chorální“ Ludwiga van Beethovena 8. května v 16.00 hodin v kostele sv. Vavřince.

Foto: Milan Polóny

pohled na věž kostela sv. Vavřince v Paskově

Článek

Město Paskov se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Téměř celé katastrální území Paskova se rozkládá na Moravě, ale malé okrajové části území Paskova zasahují do Slezska. 

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1267. Původně existovaly dva Paskovy: Ves Paskov (na severozápadě) a Městys Paskov (na jihovýchodě), přičemž zástavba obou spolu těsně sousedila. V obou případech se jednalo o samostatné obce, sloučené roku 1870. V roce 2011 byl Paskov povýšen na město.

Vedení města se rozhodlo uspořádat galakoncert, na kterém zazní 9. symfonie Ludwiga van Beethovena, která svou závěrečnou Ódou na radost podtrhne výjimečnost této události. 

Symfonie d moll obsahuje čtyři sólové party, v nichž se představí Liana Sass (soprán), Anna Nitrová (alt), Miloslav Pelikán (tenor) a Adam Grygar (baryton). Hlavním „pilířem" této symfonie je velký symfonický orchestr Moravskoslezská Sinfonietta. Jako koncertní mistr se představí Daniela Grygarová. Monumentalita celého díla je umocněna pěveckým sborem Chorus Ostrava (Mgr. Petra Rašíková - sbormistr). Za dirigentským pultem se představí Josef Kurfiřt. 

Vstupné na tento koncert je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám