Hlavní obsah

Bavorský Amberg zdaleka nezaujme jen tím, že se tu narodil český "zimní král"

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z trojice zajímavých tipů na výlet k nedalekým bavorským městům (dále Norimberk, Regensburg) je Amberg nejmenší, přesto překvapivě plný světské i církevní architektury.

Foto: Petr Hejna

náměstí Marktplatz s radnicí

Článek

Toto město, ležící na říčce Vils, je od naší hranice vzdálené pouhých osmdesát kilometrů. První písemné zmínky o Ambergu se datují k roku 1034. Vzhledem ke své poloze splavné až k Dunaji byl již ve 12. století významným obchodním uzlem. Co se souvislosti s naší historií týče, tak 26. srpna 1596 se zde narodil český „zimní král“ a falcký kurfiřt Fridrich Falcký.  

Amberg, oproti třeba nedalekému Norimberku, měl to štěstí, že za 2. světové války jeho historické jádro nebylo poničeno. Díky tomu je možno spatřit památky v původní kráse.

Pozdně gotická bazilika sv. Martina překvapí po vstupu potemnělým interiérem, z kterého výrazně vystupuje zlatavý oltář a především nesčetné, dokonale provedené barevné vitráže v oknech. Bazilika je proslavená především soškou Madony z roku 1500. Nedaleká radnice pochází ze 13. století, Staré město s barevnými hrázděnými je obehnané místy dochovaným hradebním opevněním se čtyřmi věžemi.

Kousek od baziliky, rovněž stejně jako kostel hned na břehu řeky, se nachází kurfiřtská zahrada s růžovým sadem, a v těsné blízkosti pak jsou k vidění oblouky mostu Stadtbrille, spojujícího kurfiřtský zámek se zbrojnicí, svým odrazem v hladině připomínající kulaté brýle, spojené zejména se jménem Johna Lennona.

Klenotem pak je interiér kostela sv. Jiří, původně gotický, s barokizující rokokovou výzdobou. Při bližším prozkoumání návštěvník zjistí, že pestré barvy mramoru jsou iluzivní malby, imitující věrohodně sytě plné barvy kamene, včetně žilnatého reliéfu.

Na vrchu Mariahilfberg stojí poutní kostel Panny Marie. Z klášterů je třeba zmínit františkánský klášter u poutního kostela, bývalý františkánský klášter ve městě, bývalé jezuitské koleje u farní kostela sv. Jiří a klášter chudých školských sester de Notre Dame.  

Videoprocházka městem (kostel sv. Jiří, bazilika sv. Martina, kurfiřtská zahrada, radnice, Stadtbrille aj.)

Ambergem a okolím vede tzv. cyklostezka pěti řek (5-Flüsse-Radweg), po řece Vils je možno projet se lodí, která podpluje i pod symbolem města, tedy městskými brýlemi. Tak malé město (přes 40 000 obyvatel) se navíc může pochlubit čtveřicí středních škol a jednou technicky zaměřenou vysokou. Místních pět pivovarů má však starší kořeny a jejich historie není spojena výhradně s ukájením žízně studentstva.

Oblíbeným cílem pro konzumnější turisty jsou třeba městské trhy, zejména adventní Weihnachtsmarkt před radnicí. Pro rodinný výlet je ideální návštěva celoročně otevřeného akvaparku Kurfiřtské lázně, kde (kromě sauny a solária) je vše v ceně vstupenky: vodní kanál, vodopády, jeskyně s vlnobitím, 82 metrů dlouhý tobogán, jeskynní akvárium, vřídla, tůně s masážními proudy, fitness přístroje, bazény s ostrůvkem pro odpočinek a brouzdaliště pro neplavce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám