Hlavní obsah

Baťův institut chce představit rekonstrukci továrních budov

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímají vás právě rekonstruované budovy 14 a 15 v bývalém Baťově areálu ve Zlíně? Chcete vědět něco o stálých expozicích či programu galerie, muzea a knihovny v jejich novém sídle? Pak přijďte na besedu k projektu 14|15 BAŤŮV INSTITUT v pondělí 8. října v 17 hodin do druhé etáže Baťova mrakodrapu.

Foto: Foto: Petr Zákutný
Článek

Hlavními hosty besedy budou statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje a šéf řídícího výboru projektu Libor Lukáš, akademický sochař Radim Hanke a ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek. Na otázky odpoví také šéfové jednotlivých institucí: ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše Zdeňka Friedlová, ředitel Krajské galerie výtvarného umění Václav Mílek a ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Antonín Sobek.

Chybět nebudou ani kurátoři expozic, které chystají do prostor 14. budovy. A pomyslnou třešničkou na dortu je účast Josefa Havelky – ten má na starosti rekonstrukci starých baťovských obuvnických strojů pro příslušnou část expozice PRINCIP BAŤA – Dnes fantazie / zítra skutečnost.

„Všichni můžeme vidět postupně se měnící vzhled 14. a 15. budovy a pracovní ruch," říká Libor Lukáš, šéf řídícího výboru projektu konverze a dodává: „Ovšem je to jen pověstná špička ledovce. Veřejnost, ač bych jí to přál, nevidí všechny ty týmy, které usilovně pracují na přípravách expozic, interiérů, provozního režimu i na dalších úkolech. K uvedení takto rozsáhlého komplexu do provozu dochází v České republice snad jen jednou za několik desítek let. Beseda je ideální příležitostí, jak se s procesem tvorby nového centra seznámit."

S tím souhlasí i další hosté besedy. „Je dobře, že bývalý baťovský areál ožívá, a že budovy získají novou náplň. Navíc spojení tří kulturních institucí jako je knihovna, muzeum a galerie, může být velmi zajímavé a obohacující,“ konstatuje historik a archivář David Valůšek. Sochař Radim Hanke ho doplňuje: „Samotná rekonstrukce je úžasnou akcí, v bývalém baťovském areálu se zachrání kulturním způsobem dvě důležité budovy. Jak budou fungovat tři dosud samostatné krajské instituce dohromady – to ukáže budoucnost.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám