Hlavní obsah

Baťovský obchodní dům ve Zlíně po rekonstrukci opět ožívá

Novinky, Martina Žáčková

Jedna ze zlínských dominant - baťovský Obchodní dům postavený v roce 1931 podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury - po náročné rekonstrukci opět ožívá. V pátek 9. listopadu se otevřela veřejnosti dvoupodlažní obchodní pasáž, což si nenechaly ujít desítky návštěvníků a pamětníků.

Foto: archiv Obchodního domu Zlín

Obchodní dům, který nechal postavit Tomáš Baťa v roce 1931, získal během rekonstrukce moderní podobu respektující původní vzhled.

Článek

Zbytek provozoven, gastronomické podniky a vyšší poschodí ožijí v následujících týdnech a měsících. Budova ponese i nadále původní název Obchodní dům Zlín.

Legendární budova získala během šestnácti měsíců rekonstrukce novou, moderní tvář. Cílem bylo provést vše s respektem k baťovské architektuře, která je v této části města výrazným prvkem. Majitel a investor po dohodě s památkáři budově vrátil původní vzhled, pro nějž bylo typické zejména neobvyklé členění oken. Ta v nejnižších dvou podlažích sahají od podlahy až ke stropu a směrem nahoru se postupně zužují.

Došlo také ke kompletní rekonstrukci interiérů a oproti očekávání i na vícepráce související se statikou budovy, která nevyhovovala dnešním potřebám. Rekonstrukce si vyžádala 450 milionů korun bez DPH.

Dříve míval obchodní dům kolem šesti prodejních etáží, tento rozsah však v dnešní době již ztratil své opodstatnění. „Nový“ Obchodní dům Zlín má obchodní pasáž soustředěnou do dvou poschodí, která budou nabitá gastronomickými podniky a obchody. „Naším cílem je vytvořit v centru Zlína místo setkávání u dobrého jídla a pití i moderního nakupování,“ uvedl Radovan Pilich, jednatel společnosti Prior Zlín, která je majitelem domu. 

Do budovy se vrátil supermarket Billa - větší a s širší nabídkou zboží. Návštěvníci zde najdou také drogerii, knihkupectví, papírnictví, barber shop, květinářství, trafiku, zlatnictví, směnárnu a jiný doplňkový sortiment, k posezení mohou využít cukrárnu a kavárnu. 

Již příští týden se v budově otevře pivnice Budvarka, první svého druhu na Moravě, a začátkem prosince Bistrotéka Valachy - koncept nabízející na jednom místě bistro s pekárnou a obchodem s vlastními produkty, kavárnou s cukrárnou, kornuterií, Lounge Barem 1931 a kurzy vaření. V dalších měsících přibyde centrum masáží a rehabilitace a Jogurtovna s dětským koutkem.

Třetí až šesté poschodí Obchodního domu Zlín si pronajala zlínská společnost HP TRONIC, která je provozovatelem sítě obchodů a e-shopů Datart, Euronics a Kasa.cz, vlastní značku ETA a provozuje Resort Valachy. Firma sem přesune své sídlo. Dosud měla kanceláře na několika místech v centru Zlína. „Naši zaměstnanci se sem přestěhují v průběhu ledna,“ doplnil generální ředitel společnosti HP TRONIC Daniel Večeřa.

HP TRONIC také již dříve avizoval, že využije i nejvyšší patra Obchodního domu a zřídí zde spa hotel se zážitkovou restaurací v duchu hotelů svého Resortu Valachy. „Během roku 2019 zahájíme přípravy na vybudování wellness centra a zážitkové restaurace v nejvyšším patře s výhledem na Zlín. Následně přibyde ubytovací část,“ doplnil Daniel Večeřa.

Obchodní dům Zlín chystá i různé doprovodné akce, například již o letošních Vánocích, kdy návštěvníkům nabídne vánoční program.

Proměnou prošel i prostor před Obchodním domem Zlín, kde zlínský magistrát rekonstruoval a rozšířil parkoviště a nově zavedl zvýhodněnou sazbu s první hodinou parkování zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám