Hlavní obsah

Barocco sempre giovane připravilo příznivcům Festivalu F. L. Věka nevšední hudební zážitek

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr svatováclavského víkendu v Dobrušce se díky Festivalu F. L. Věka již tradičně nese ve slavnostním hávu a ve společnosti krásné hudby. Festivalovým koncertem v kostele zasvěceném patronovi naší země sv. Václavovi pravidelně vrcholí městské Svatováclavské slavnosti.

Foto: Honza Ježdík

Barocco sempre giovane s dirigentem Robertem Lehrbaumerem nadchlo příznivce Festivalu F. L. Věka.

Článek

Také letos byla v neděli 29. září tradice zachována a v podvečer zněly dobrušským kostelem skladby W. A. Mozarta a F. Mendelssohna-Bartholdyho. První z velikánů byl zastoupen dvěma serenádami, Mendelssohn-Bartholdy potom smyčcovou symfonií a závěrečným houslovým koncertem.

O špičkové provedení se postaral na Festivalu F. L. Věka již dobře známý soubor Barocco sempre giovane. Tentokrát přijeli pardubičtí hudebníci s rakouským dirigentem Robertem Lehrbaumerem a právě on se v úvodní Mozartově šesté serenádě ujal i partu určeného pro tympány, nástroj, jenž dodává této skladbě punc nevšednosti.

Barocco sempre giovane neustále rozšiřující svůj repertoárový rejstřík se od první skladby představilo v tom nejlepším světle a odměnilo posluchače, kteří ve sváteční den zaplnili svatostánek, nevšedním hudebním zážitkem.

Koncert postupně gradoval. Mozartova Malá noční hudba nadchne vždy, zvláště však, je-li hrána s takovou lehkostí a elegancí, jako tomu bylo v případě festivalového koncertu. Mohutný potlesk patřil všem členům souboru i dirigentovi.

To však posluchači ještě netušili, že pomyslná třešnička na dortu bude teprve servírována. Koncert pro housle a smyčce d moll Felixe Mendelsohna-Bartholdyho, jemuž s noblesou vévodila koncertní mistryně Iva Svobodová Kramperová, se stal svátečním pohlazením po duši všech. Zasloužený standing ovation na sebe nedal dlouho čekat.

Program jednoho z vrcholů IX. ročníku festivalu byl tedy naplněn, nadšení návštěvníci se však dočkali ještě přídavku v podobě nejznámější části Mozartovy Malé noční hudby, po níž jen neradi opouštěli kostel. Při odchodu nešetřili chválou a příměry jako "Úžasné" nebo "Nádhera" vyslovil s velkým uznáním nejeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám