Hlavní obsah

Bajadéra se vrací do Brna. Po 126 letech na prknech Janáčkova divadla

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Balet Národního divadla Brno uvede 18. října obnovenou premiéru z pokladnice klasiky. Díky mimořádné podpoře zřizovatele jde již o třetí titul, kdy bylo možno znovu přivést k divákům obnovenou scénu a kostýmy slavných inscenací.

Článek

Nejprve se publiku takto představila Sněhurka a sedm trpaslíků (zde uváděná již od roku 1973). Letos v únoru, sto let od prvního uvedení v NdB, to bylo Labutí jezero též s novými kostýmy a scénou. Nyní přichází k divákům exotická Bajadéra s novou scénografií slovenského výtvarníka Marka Hollého.

Klasický balet La Bayadére měl premiéru v choreografii Mariuse Petipy v Petrohradu v roce 1877. Orientálními kulisami děje s pohádkovým námětem a brilantní taneční technikou přitahuje příběh dodnes a je často uváděným titulem na světových scénách.

Děj se odehrává ve staré Indii. Láska chrámové tanečnice (bajadéry) Nikie a vojevůdce Solora vyvolá hněv mocných nepřátel – Velkého brahmína, Mahárádži a jeho dcery Gamzatti, nevěsty Solora. Nikia umírá uprostřed náboženské slavnosti… Pouze ve světě snů se Solor setkává se stínem milované… A tak je balet příběhem nenaplněné lásky s tragickým koncem, kde se nadpozemské bytosti nereálného světa střetávají se světem skutečným.

Brněnská inscenace s novým scénografickým řešením ctí ducha klasického odkazu. Je neuvěřitelné, že přes nesporné choreografické, dramaturgické a hudební kvality čekala Bajadéra plných 126 let na své další uvedení.

Na každém představení se podílí téměř 200 zaměstnanců divadla, z toho 60 tanečníků, 14 garderóbek, 7 maskérek. V inscenaci se objeví celkem 140 kostýmů a jen sama představitelka Gamzatti během představení vystřídá 5 kostýmů a protančí 2 páry nových špiček. Dirigent řídí 70 členů orchestru.

Návštěvníci se mohou těšit na velkolepou inscenaci a silný umělecký zážitek, výkony sólistů a všech účinkujících. Upozornit třeba, že v podzimním bloku se v roli Solora vystřídají hostující mezinárodní hvězdy – Michal Krčmář z Finského národního baletu Helsinky a emeritní sólista Bavorského státního baletu v Mnichově Maxim Chashchegorov.

Balet Bajadéra skladatele Ludwiga Minkuse v hudební úpravě Johna Lanchberyho je uváděn v choreografii a režii Jaroslava Slavického. Dirigentem je Pavel Šnajdr, kostýmy: Josef Jelínek a asistenty choreografie Jana Přibylová, Ivan Příkaský a Jana Ruggieri. Pohádkovým dějem osloví diváky od osmi let věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám