Hlavní obsah

Bacil Emil a zdravotníci Nemocnice Šternberk již pátým rokem učí děti správnou hygienu

Novinky, Radka Miloševská

Stovky dětí ze Šternberka a okolí v posledních letech prošly osvětou ohledně hygieny rukou. Již pět let totiž prochází šternberské základní a mateřské školy Bacil Emil v doprovodu zdravotníků Nemocnice Šternberk a společně vysvětlují dětem jak správně mýt ruce, i proč je hygiena tolik důležitá.

Foto: archiv nemocnice

Oblíbenou součástí programu je závěrečná prověrka správnosti mytí rukou pod UV lampou.

Článek

„V rámci našich osvětových přednášek s Bacilem Emilem dětem jednoduchou formou vyprávíme o tom, jak jsou bacily škodlivé, jak je důležitá voda a mýdlo a kde všude se děti mohou s bacily setkávat,“ informovala Mgr. Andrea Vacová, hlavní sestra Nemocnice Šternberk.

Cílem osvětové akce je vysvětlit dětem nutnost hygieny rukou, předvést a vysvětlit správnou techniku mytí i objasnit, kdy je potřeba ruce umývat. Vše samozřejmě s ohledem na cílovou skupinu dětí. Akce je proto pojata hravě a prakticky, kdy oblíbenou součástí je především závěrečná prověrka správnosti mytí rukou pod UV lampou.  

„Drtivá většina lidí, a to nejen dětí, si myje ruce nedostatečně důkladně, navíc mnozí si nemyjí ruce vždy, kdy by měli. Ruce je potřeba zejména umývat po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku. Toto všechno dětem v základních a mateřských školách připomínáme, a nabádáme je, aby správnou hygienu vyžadovali i od svých blízkých,“ uvedla Mgr. Andrea Vacová, hlavní sestra Nemocnice Šternberk, s tím, že osvětu z úst Bacila Emila, respektive zdravotníků Nemocnice Šternberk, si ve Šternberku vyslechly již stovky dětí.

Správná hygiena rukou může zamezit přenosu žloutenky nebo například infekčního průjmu, nevyjímaje každoročních cestovatelských průjmů typických pro pobyty na zahraničních dovolených.

„Typickými chorobami nemytých rukou jsou virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce, které mohou mít mnohdy vážné následky. Prevence je přitom poměrně jednoduchá – mytí rukou. To je ale potřeba provádět správně a dostatečně často,“ dodala Mgr. Andrea Vacová.

Reklama

Výběr článků

Načítám