Hlavní obsah

Babičky předčítají dětem v Nemocnici Prostějov i v letošním roce

Novinky, Radka Miloševská

Dětští pacienti v Nemocnici Prostějov se mohou i nadále těšit na zpestření pobytu v nemocnici. Na zdejší dětské oddělení totiž i nadále dochází pravidelně patnáctka seniorek, převážně bývalých učitelek, které dětem předčítají pohádky a dětskou literaturu.

Foto: archiv nemocnice

Hlavní činností babiček je předčítání pohádek a dětských knih.

Článek

Projekt s názvem Počteníčko s babičkou v Nemocnici Prostějov odstartoval v minulém roce a pro rok 2016 jej podpořila NADACE AGEL příspěvkem ve výši 32 tisíc korun.

„Hlavní činností babiček je předčítání pohádek a dětských knih, podle zájmu dětí ale samozřejmě neklademe fantazii meze. Určitě se děti občas dočkají i nějakého toho kreslení či zpěvu, nebo třeba společenských her,“ říká vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Mgr. Jana Dočkalová s tím, že Počteníčko s babičkou probíhá v Nemocnici Prostějov již druhým rokem a děti i rodiče si jej velmi pochvalují, stejně jako zdravotníci i samotné babičky. 

„Seniorky s kladným vztahem k dětem mají chvályhodné využití volného času a děti zase mohou při poslechu pohádek z úst babiček na chvíli zapomenout na své zdravotní obtíže. Navíc dobrá nálada a příjemný pocit z pobytu v nemocnici hrají také důležitou roli při uzdravování, takže i my zdravotníci přítomnost babiček vítáme,“ dodává Mgr. Jana Dočkalová s tím, že pro děti je čtení zajímavým zpestřením pobytu v nemocnici a navíc mnohé vítají i to, že se jim věnuje i někdo bez bílého pláště. 

Babičky jsou na dětském oddělení k dispozici čtyřikrát týdně, vždy v pondělí a úterý mezi druhou a třetí hodinou odpoledne, o víkendech a svátcích pak mezi desátou a jedenáctou dopolední. Náklady spojené s organizací projektu v Nemocnici Prostějov přitom pro letošní rok uhradila NADACE AGEL, a to prostřednictvím příspěvku ve výši 32 tisíc korun, který poputuje například na cestovné nebo pojištění babiček.

„Už v minulém roce jsme byli nadšeni personálem i přístupem Nemocnice Prostějov, se kterou jsme se také velmi rychle dohodli na startu projektu. A dnes, o rok později, jsme nadšení stále. Vše funguje jak má, babičky, děti i personál jsou spokojení, což je pro nás tou nejlepší odměnou. Všem zúčastněným patří velký dík. Stejný dík ale patří i NADACI AGEL, která svým příspěvkem kompletně pokryje náklady na realizaci projektu v Nemocnici Prostějov pro letošní rok,“ říká Mgr. Ivan Sekanina, předseda Občanského sdružení Počteníčko s babičkou s tím, že bez příspěvků a darů by projekt nemohl být realizován. 

Reklama

Výběr článků

Načítám