Hlavní obsah

Až sedm tisíc dětí se ročně rodí s rizikem šilhání a tupozrakosti

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 16. září pořádá organizace Život dětem na pražském Náměstí Míru Zábavné odpoledne pro děti i dospělé. V rámci doprovodného zdravotního programu budou odborníci z Dětského očního centra Kukátko v Praze 1 zdarma provádět preventivní vyšetření zraku dětí.

Foto: Život dětem, o.p.s.
Článek

Zhruba 43 tisíc dětí ve věku do 9 let postihuje tupozrakost, u 4 – 8 procent dětské populace ve věku do 19 let se zase objevuje šilhání. Nechcete, aby se vaše děti staly součástí těchto statistik? Dbejte na prevenci, protože jedině ta dokáže ochránit dětské oči a odhalit onemocnění ve stádiu, kdy je ještě léčitelné.

„Naše organizace Život dětem každoročně pořádá Zábavné odpoledne pro děti i dospělé, které odstartuje podzimní Srdíčkové dny. Vedle zábavy, her a vystoupení řady českých osobností však stále myslíme na zdraví dětí. Rozhodli jsme se obrátit na odborníky na léčbu dětských zrakových vad z Dětského očního centra Kukátko a využít jejich preventivní program. Prevence je základem ochrany dětských očí, proto za námi přijďte 16. září, nechte zdarma vyšetřit vaše děti a ušetřete jim případné problémy v budoucnu,“ uvedla ředitelka společnosti Život dětem a hlavní organizátorka celé akce MgA. Maria Křepelková.

Proč se prevenci věnovat? Až u 7 tisíc dětí v České republice hrozí ročně ihned po narození riziko šilhání nebo tupozrakosti. Zhruba 4 procenta dětské populace ve věku do 9 let pak tupozrakost opravdu postihne a u 4 – 8 procent dětské populace ve věku do 19 let se zase objevuje šilhání.

„Cílem preventivních programů Dětského očního centra Kukátko je zachytit případný problém v jeho počátku, zahájit včas léčbu a především chránit děti před celoživotním handicapem – ztrátou ostrého vidění jednoho oka,“ nabádá MUDr. Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko.

Bohužel rodiče často ochranu zraku svých dětí podceňují. Tím je však vystavují vážným zdravotním komplikacím. Oční vady mohou rozpoznat již v neútlejším věku dítěte. Mezi varovné signály patří šilhání, změny barvy očí, rozdílně široké zorničky, neustálý tik v očích či častá únava a bolest hlavy.

„Například tupozrakost je možné úspěšně léčit pouze v raném dětském věku. Jsou tedy zapotřebí pravidelné kontroly a trénování vidění, což je možné maximálně do 8 let. Čím dřív se k výcviku dostane, tím samozřejmě lépe. Ideální je začít do 5 let věku,“ dodala doktorka Teplanová.

Další informace o programu naleznete na www.zivotdetem.cz nebo www.detskeoci.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám