Hlavní obsah

Až devadesát procent Čechů chce pracovat na dálku

Novinky, Petr Žabka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České firmy mají stále problém s využíváním levnější a efektivnější práce „mimo kancelář“. Potvrzuje to letošní průzkum portálu PráceNaDálku.cz. Z něj vyplývá, že zatímco zaměstnanci by větší svobodu v práci uvítali, jejich nadřízení jsou opačného názoru.

Foto: Petr Žabka

Portál PráceNaDálku.cz dlouhodobě propaguje "práci na dálku" v ČR.

Článek

Průzkum portálu PráceNaDálku.cz probíhal v lednu až dubnu letošního roku. Zúčastnilo se ho přesně 708 respondentů, mužů i žen všech věkových kategorií – od živnostníků přes pracovníky malých a středních firem, až po manažery velkých i nadnárodních společností.  

Z průzkumu vyplývá, že v České republice zatím jen velmi zvolna přibývá firem využívajících práci na dálku. Zatímco v roce 2011 jich bylo necelých 5 procent, letos tuto formu práce využívá už 10 procent podniků a společností. Mimo kancelář se pracuje spíše v menších firmách do deseti zaměstnanců (30 procent z dotázaných firem). S velikostí podniku, resp. počtem pracovníků, svoboda práce klesá. Klasickou práci v kanceláři stále preferuje na 51 procent firem.  

Průzkum dále prokázal, že tuzemské firmy stále neumí efektivně využívat běžně dostupné technologie. Firemních data dostupná odkudkoliv (tedy přes internet) má jen 25 procent společností. Naopak 16 procent podniků je na svém firemnímu serveru závislá natolik, že i tu nejzákladnější agendu musí zaměstnanci vyřizovat z kanceláře.

Od tohoto faktu se odvíjí i využívání technologií, díky kterým lze na dálku pracovat. Notebooky jsou standardní výbavou jen 35 procent zaměstnanců. Smartphony využívá pouhých 7 procent dotázaných pracujících. V 8 procentech případů pak nemá ve firmě smartphon jediný zaměstnanec.   

Češi jsou nedůvěřiví  

Proč je v Česku nárůst firem využívajících práci na dálku tak pomalý? I na to průzkum odpovídá. Za vším je především lidský faktor. Potřebné technologie jsou levné a dostupné, 26 procent manažerů ale přiznává, že neví jak řídit podřízené na dálku.

Dalších 18 procent z nich si neumí nastavit podmínky pro odměňování vzdálené práce a celá třetina vedoucích pracovníků svým podřízeným jednoduše nedůvěřuje. Práce na dálku by podle nich přinesla pokles produktivity.  

Jinak jsou na tom zaměstnanci. Možnost pracovat na dálku by uvítalo na 90 procent pracujících. Panují však mezi nimi také obavy, např. 18 procent z nich si není jisto svou znalostí softwaru a hardwaru pro efektivní práci.  

Proč práce na dálku?  

Práce na dálku v mnoha směrech zefektivňuje pracovní výsledky. Je flexibilnější a může zaměstnavatelům snížit náklady na komunikaci mezi zaměstnanci i zákazníky až o 90 procent. Firmy mohou šetřit za nájmy kanceláří, energie, či pořízení a údržbu vozového parku.

V západních zemích, především USA, Velké Británii nebo Skandinávii využívá tuto formu práce už více než 50 procent firem. V České republice o popularizaci této formy práce usiluje právě portál PráceNaDálku.cz  

Reklama

Výběr článků

Načítám