Hlavní obsah

Autentické fotografie ze Sarajevského atentátu a první světové války v Českém centru v Praze

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká centra připomínají sto let od vypuknutí 1. světové války výstavou dobových fotografií. Autentická svědectví válečného života zachycená objektivem rakousko-uherských vojínů Gustava Brože, Jana Myšičky a Jendy Rajmana představí autor koncepce a kurátor výstavy Jaroslav Kučera.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Výběr fotografií uvidí návštěvníci Českého centra Praha v Rytířské ulici od 16. července do 8. srpna 2014. Premiéra výstavy proběhla 18. března 2014 v Českém centru Berlín za přítomnosti Rudolfa Jindráka, mimořádného a zplnomocněného velvyslance České republiky ve Spolkové republice Německo. Na vernisáži byl zároveň představen nový překlad románu „Dobrodružství dobrého vojáka Švejka za světové války“.

 „Česká centra realizují více než tři sta výstavních projektů ročně. Zahraniční veřejnost výstavy oceňuje, české publikum je nezná. Je to škoda. Proto jsme se rozhodli organizovat v případě některých vybraných výstav také krátká mezipřistání v Českém centru Praha. “ uvedla Vilma Anýžová, generální ředitelka Českých center.

Sarajevský atentát na fotografii i ve filmu

Sbírka fotografií z fondu Národního historického archivu v Sarajevu je nazvaná  „Sarajevský atentát“. Snímky zachycují poslední okamžiky života arcivévody a následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho choti Žofie Chotkové. K sarajevskému atentátu došlo dne 28. června roku 1914. 

"Tato událost se v evropské historiografii považuje za začátek první světové války, ve které zahynulo kolem 9 miliónů lidí.“ sdělil Sejdalija Gušić, ředitel instituce, která jako jedna z mála spravuje autentické materiály vztažené k „Sarajevu“.

Soubor fotografií dokumentuje oficiální program pobytu arcivévody Františka Ferdinanda a jeho manželky vévodkyně Žofie von Hohenberg. Zahrnuje klíčové chvíle od příjezdu, první neúspěšný atentát i jeho úspěšné dokonání. Následují fotografie ze Sarajeva po atentátu - zatknutí atentátníků. Nedílnou součástí výstavy je i patnáctiminutový němý dokumentární film s názvem Souder Ausgabe Sarajevo 1914 nacházející se ve sbírkách Kinotéky Bosny a Hercegoviny.

Na realizaci výstavy se podílelo Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny v Praze, Velvyslanectví Rakouské republiky v Praze a Odbor veřejné diplomacie Ministerstva zahraničních věcí České republiky.     

Fotografové války

Ideová koncepce výstavy vychází z velkých přehlídek „Objektivem neznámého vojína“ a „Fotografové války 1914-1918“, které se v roce 2009 a 2011 uskutečnily na Pražském hradě.

Zapomenuté negativy neznámého autora objevil ve svém archivu fotograf a spolukurátor výstav Jaroslav Kučera, který poškozené negativy naskenoval, vyretušoval v počítači a nechal z nich vyrobit kvalitní velkoformátové zvětšeniny.

Třicet černobílých snímků pořízených řadovými vojíny tehdejší rakousko-uherské armády ukazuje momenty každodenního života. Genezi výstavy přibližuje Jaroslav Kučera: „Česká centra využila pro svou putovní výstavu pouze část ze souborů představených na Pražském hradě. Celá kolekce obsahuje více než čtyři sta snímků. Z tohoto velkého množství jsme vytvořili výběr třiceti fotografií od tří autorů, Gustava Brože, Jana Myšičky a Jendy Rajmana, jejichž válečné příběhy se nám částečně podařilo zrekonstruovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám