Hlavní obsah

Audit jičínských Technických služeb dopadl dobře, v plánu jsou další úspory

Novinky, Magda Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky personálního auditu Technických služeb, který byl zpracováván v druhé polovině roku 2011, jsou již známy. Celkově dopadl audit nad očekávání výborně, do rozpočtu na rok 2012 byly přesto dopracovány další úspory.

Foto: Technické služby Jičín
Článek

Předmětem auditu byla analýza stávajícího organizačního řádu a personální audit. Analyzovaly se veškeré interní dokumenty, vybrané agendy a statistiky a dále se dělaly rozhovory s vedoucími jednotlivých středisek. Ze srovnání komerčních cen a nákladů na Technické služby (TS) Jičín vyplynulo, že je výrazně ekonomicky výhodnější provozovat služby TS Jičín, než nákup těchto služeb.

Provedeným auditem bylo zjištěno, že je možné snížit náklady na mzdy, a to úsporou zhruba 4,5 pracovního úvazku v kratším časovém horizontu a dále v dlouhodobém horizontu o dalších 3-4 míst, za předpokladu nákupu kvalitnějších technologických zařízení. 

Co se týče činností, které TS Jičín vykonávají, největším problémem by mohl do budoucna být vozový park, který nyní čítá na 85 strojů, a který je velmi zastaralý (průměrné stáří 15 let). "Stáří strojů nám neumožňuje efektivní zabezpečení požadovaných služeb, takže chceme zpracovat plán obnovy vozového parku s přednostním nákupem svozové a samosběrné techniky," uvedl ředitel technických služeb Čeněk Strašík.

Zajímavostí, kterou se TS Jičín oproti jiným vymyká, je práce metařů při čištění města - dělají 151 % průměrného výkonu, za což si zaslouží poděkování. "Rád bych ale tuto službu čištění města zefektivnil, máme proto letos zažádáno o dotaci na metací vůz, který zastane mnohem více práce, než metaři, kteří jsou ale přesto v některých lokalitách nenahraditelní," upřesnil ředitel Strašík. 

Zeleň je ve městě udržována také nadstandardně a výrazně levněji, než by tomu bylo u externích dodavatelů. Hřbitovní správa a pohřební služba pracuje efektivně a je levnější alternativou k soukromým pohřebním službám. "Je až paradoxní, že si lidé vybírají spíše soukromou službu, ačkoliv jsou u nás služby ve stejném rozsahu o tisíce levnější, protože obřadní síň provozují Technické služby," dodal ředitel Strašík.

Cena za ukládání odpadu na skládku Popovice-Libec je ve srovnání s podobnými skládkami také poměrně nízká. Jako ideální pro další úsporu mzdových nákladů se jeví využívání pracovníků z organizace práce (veřejně prospěšné práce, příp. nově využití spolupráce s Úřadem práce).

Audit vypracovala společnost BNV consulting, s. r. o. , která vyhrála výběrové řízení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám