Hlavní obsah

Asistenční pes Renča bude brzy pomáhat svému hendikepovanému pánovi

Novinky, Radka Miloševská

Jednou z největších starostí hendikepovaných lidí je jejich závislost na druhých. Mnohdy je jen částečná, jindy spojená i s běžným fungováním v denním režimu. S řadou činností jsou dnes ale schopni efektivně pomáhat speciálně vycvičení asistenční psi.

Foto: archiv NADACE AGEL

Labradorka si osvojila otevírání dveří, podávání předmětů do ruky, svlékání ponožek apod. Právě s těmito činnostmi pak bude pomáhat novému páníčkovi.

Článek

Pro podporu výcviku asistenčních psů se rozhodla také NADACE AGEL, která částkou 150 tisíc korun financovala výcvik labradorky Renči, a to v organizaci Pomocné tlapky ve Starém Plzenci. Labradorka si již osvojila dovednosti jako je otevírání dveří, podávání předmětů do ruky, svlékání ponožek či vyndávaní prádla z pračky. Právě s těmito činnostmi pak bude po ukončení výcviku pomáhat novému hendikepovanému majiteli či majitelce.

Celkově trvá příprava asistenčního psa dva roky a finančně vyjde na zhruba 230 tisíc korun. „Na rozdíl od přípravy vodicích psů, u psů asistenčních stát nenabízí žádnou formu příspěvku, a tak je v naší organizaci musíme získávat formou darů, z grantů, vlastní výdělečné činnosti nebo pomocí sbírek. Pro řadu hendikepovaných lidí je přitom právě pes jedinečnou možností, jak žít alespoň trochu soběstačně,“ říká Hana Pimerová z organizace Pomocné tlapky, kde Renčin výcvik probíhá.

Každé štěně, které se má stát asistenčním psem, tráví první rok v adoptivní rodině, kde je podle přesných pokynů vychováváno.

„Okolo třináctého měsíce pak putuje pes k trenérovi, který jej učí nejprve obecným a základním dovednostem, později případně i jiným speciálním povelům podle potřeb konkrétního klienta. Spektrum činností, které psi na konci výcviku zvládají, je přitom skutečně široké. Kormě asistence při cestování dopravními prostředky či nákupech je to například podávání předmětů ze země do ruky či do klína, vyhledání a podání telefonu, sundávání ponožek či rukavic, otevírání i zavírání dveří či šuplíků, nebo dokonce i otevírání lednice a podávání předmětů z ní,“ popisuje Hana Pimerová z organizace Pomocné tlapky, která ročně připravuje na 12 asistenčních psů.

„Jsme nesmírně rádi, že se NADACE AGEL může podílet na tak velkorysém projektu, který nepochybně vyžaduje velké úsilí, trpělivost i lásku – jak k lidem, tak i ke zvířatům. Pevně věřím, že Renča v budoucnu přinese svému majiteli nejen výraznou pomoc, ale i velké množství radosti a přátelství, jaké je psím miláčkům vlastní,“ uvedla výkonná ředitelka NADACE AGEL Mgr. Denisa Rísová.

NADACE AGEL sídlí v Prostějově a fyzickým a právnickým osobám z celého Česka a Slovenska pomáhá od roku 2011. Během loňského roku rozdala téměř 2,9 milióny korun a podpořila celkem 117 žadatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám