Hlavní obsah

Areál Hajnice má Bílý domek pro autisty

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalším výjimečným projektem Barevných domků Hajnice u Trutnova je celoroční pobytová sociální služba pro osoby se zdravotním postižením, která se cíleně zaměřuje se na lidi s mentálním postižením, autismem a souběžným problémovým agresivním chováním.

Foto: archiv

Bílý domek v Hajnicích, který obývají klienti s autismem, je součástí areálu Barevných domků, kde žijí lidé s mentálním psotižením.

Článek

Nápad vznikl v srpnu loňského roku, kdy organizaci opakovaně kontaktovali nešťastní, vyčerpaní a zničení rodiče lidí trpících touto kombinací postižení. Takovým lidem se totiž většina poskytovatelů sociálních služeb cíleně vyhýbá, nechce je. Jsou totiž velmi obtížně zvladatelní. Péče o ně je skutečně příliš náročná a vyžaduje 24hodinový dohled a specifický přístup k nim.

Realizace projektu od prvotního nápadu k přijetí prvního klienta trvala pouhých 41 dní. V areálu Barevných domků Hajnice, kde žijí lidé s mentálním postižením, kteří jsou schopní s asistencí se o sebe postarat, vytipovali vhodný objekt, který jen minimálně stavebně upravili. A to tak, aby plně vyhovoval autistickým klientům.

Mezi hajnickými barevnými domky, kde klienti bydlí, je to nyní nově bílý domek, který je vyčleněn právě autistům. Barevné domky Hajnice našly i vhodné kandidáty na asistenty, jejichž vzdělání bylo zacíleno na autismus a problémové chování. V současné době se zde o autisty stará pět asistentů. Tímto činem organizace potvrdila etické zásady své služby a přiblížila se o další krok  svému poslání: Žít spolu, ne vedle sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám