Hlavní obsah

Areál bývalé Vlněny dnes vypadá jako po leteckém bombardování

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozlehlý areál bývalého brněnského národního podniku Vlněna, rozkládající se mezi ulicemi Dornych a Přízova, mizí před očima. Jeho majitel, developerská firma CTP, se již dříve rozhodla většinu budov zbourat.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Textilní výroba má v této části Brna dlouhou tradici. Její počátky spadají do poloviny 18. století. Dnes bouraný areál pochází ze druhé poloviny 19. století. Jeho první budova byla postavena v roce 1867 podle návrhu významného brněnského stavitele Josefa Arnolda (ze známějších budov Arnold postavil například Mahenovo divadlo, dnešní Ústavní soud nebo Psychiatrickou léčebnu v Brně-Černovicích).

Před druhou světovou válkou byly v areálu dvě továrny německých majitelů. Po válce byly spojeny, znárodněny a následně vznikl národní podnik Vlněna, jedna z nejvýznamnějších součástí Výrobně hospodářské jednotky Vlnařský průmysl. V době největšího rozmachu měla Vlněna 1800 zaměstnanců.

Po roce 1989 začala výroba stagnovat a v roce 1997 byla zcela ukončena. V areálu se v té době začaly zabydlovat různé malé soukromé firmy. Při rozhodování o budoucnosti objektu se uvažovalo mimo jiné i o jeho prohlášení kulturní památkou. Ministerstvo kultury však tento návrh zamítlo.

V roce 2011 se majitelem areálu stala developerská firma CTP. Ta plánuje současnou likvidaci starých staveb dokončit koncem října nebo začátkem listopadu tohoto roku. V březnu roku 2017 má v plánu zahájení výstavby nových objektů. Vyrůst zde mají budovy s byty i kancelářemi, v jejich přízemí by měly být zřízeny restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám