Hlavní obsah

Architektura ve službách první republiky

Novinky, Petr Svoboda

Nejnovější výstava v brněnské vile Stiassni se hlásí k počátkům Československa. Na šestnácti panelech ukáže bohatství meziválečné architektury podle tematických okruhů, k vidění budou také modely staveb a dobové publikace. Výstavu pak doplní bohatý doprovodný program.

Foto: Miroslav Zavadil

Brněnské krematorium podle projektu Ernsta Wiesnera z let 1925-30

Článek

Ustavení samostatného Československa bylo pro Brno velkou událostí. Z provinčního města monarchie se stalo zemským správním centrem nové republiky, a to s sebou obnášelo ustavení nových politických, hospodářských, školských či justičních institucí.

V dubnu 1919 vzniklo tzv. Velké Brno připojením do té doby samostatných měst Králova Pole a Husovic a dalších 21 menších okolních obcí. Vzniklá situace představovala výzvu pro architekty a urbanisty.

Není tedy divu, že v roce 1919 bylo vedle etablované německé techniky založeno i nové české vysoké učení technické, kde architekturu vyučovali osobnosti jako Emil Králík, Jaroslav Syřiště či Jiří Kroha. Významní architekti působili rovněž na stavebním úřadě, kam Jindřich Kumpošt povolal Bohuslava Fuchse, budoucího tahouna brněnské avantgardy. Z vídeňských studií u Friedricha Ohmanna se do Brna navrátil Ernst Wiesner, který z Vídně přinesl styl individualistické moderny, jenž tu ve dvacátých letech udivovala expresionistickými tvary.

Tyto a další osobnosti se zhostily úkolu zastavět volné parcely mezi původním Brnem a přilehlými obcemi, budovat nové veřejné stavby a zajistit odpovídající infrastrukturu. A Brno se díky jejich snaze postupně měnilo v nejmoderněji působící město Československa. Moderní stavby však vznikaly i jinde na jižní Moravě. Nejzajímavější představí nová výstava ve vile Stiassni.

Brno a Jihomoravský kraj se tak přidávají k ostatním krajům České republiky, kde se podobné výstavy konají v průběhu letošního jubilejního roku. Jednotlivé panely představují slavné vily, bytové domy, školy, zdravotnická zařízení, sportovní a lázeňské stavby, obchodní domy, banky, úřady, kostely i krematoria, průmyslové objekty, kavárny a hotely a pochopitelně také brněnské výstaviště.

Nechybí ani modely: vily Stiassni, vily Tugendhat a obchodně průmyslového paláce na brněnském výstavišti. Ty vznikly na fakultě architektury VUT v Brně a jde o tzv. struktivní modely, na kterých mohou návštěvníci vidět nejen vnější podobu, ale také vnitřní strukturu stavby. K vidění jsou rovněž dobové knihy a časopisy.

Výstava bude otevřena od 26. října do 16. prosince vždy od pátku do neděle v provozní době vily Stiassni. Je k ní připraven také bohatý doprovodný program.

Ve čtvrtek 1. listopadu proběhne dušičkové připomenutí významných architektů a brněnských osobností na Ústředním hřbitově. Komentovanou prohlídku povede historik umění Martin Šolc.

O týden později je připravena procházka po městských kavárnách, následuje speciální prohlídka vilou Stiassni po stopách dokládajících inspiraci Adolfem Loosem. Renata Vrabelová bude přednášet o meziválečných obchodních domech, Vlasta Loutocká povede komentovanou prohlídku po městských lázních v Zábrdovicích. Program uzavírá přednáška Simony Dračkové věnovaná architektu Dušanu Jurkovičovi.

K účasti na doprovodném programu je třeba si rezervovat místo na webových stránkách www.vila-stiassni.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám