Hlavní obsah

Apokalyptičtí jezdci jsou k vidění na železném mostě v Týně nad Vltavou

Novinky, Miroslav Bžoch

Městské centrum kultury a vzdělávání se letos již podruhé zapojilo do dvanáctého ročníku Umění ve městě 2019. Tentokrát mohou obyvatelé města obdivovat sochy Michala Gabriela na železném mostě.

Foto: archiv fotografií Umění ve městě 2019

Sochy Michala Gabriela na železném mostě v Týně nad Vltavou.

Článek

Michal Gabriel je sochař a vysokoškolský učitel, bývalý děkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Absolvoval SUPŠ v Praze a AVU v Praze, obor Sochařství. V roce 1987 založil spolu s dalšími umělci neformální uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Od roku 1998 působí na Fakultě výtvarného umění VUT v Brně. V roce 1995 za svoji tvorbu obdržel prestižní cenu Jindřicha Chalupeckého. V roce 2009 byl jmenován profesorem.

Patří v současnosti k nejlepším českým výtvarníkům, ve veřejném prostoru zanechal několik nesmazatelných otisků, jako jsou například monumentální vrata Veletržního paláce, Okřídlený levhart nad vstupem do Kanceláře prezidenta republiky, Pavilon Indonéská džungle v pražské ZOO nebo bronzoví koně pro vodní kaskádu v Dejvicích a mnoho dalších.

Výstavu Umění ve městě 2019 pořádá Statutární město České Budějovice a Umění ve městě z.s. ve spolupráci s Flera Gallery, Hyperion Robotics, PETMAT z.ú., Jihočeským krajem, Veselím nad Lužnicí, Hlubokou nad Vltavou, Lipno servisem, Černou v Pošumaví, Alšovou jihočeskou galerií, Týnem nad Vltavou, Galerií Mariánská a Residence Safari resort.

„Společným cílem letošního uměleckého hledání je definovat možnosti použití 3D technologií pro výtvarnou a experimentální tvorbu a zasazení objektů do kontextu s místem nebo krajinou. Robot je jen nástrojem současnosti a budoucnosti stejně jako dříve úhlová bruska nebo kladívko a dláto. Vždy záleží na autorovi, jak daný nástroj dovede použít a kolik vlastní invence a kreativity do něj dovede vložit,“ uvedl iniciátor projektu a sochař Michal Trpák.

Komentované prohlídky, která je naplánována na sobotu 29. června v 18 hodin, se ujal historik umění Jan Ivanega. Akce Umění ve městě 2019 v Týně nad Vltavou se koná díky finanční podpoře Jaderné elektrárny Temelín, skupiny ČEZ, partnera Oranžového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám