Hlavní obsah

Antonín Kratochvíl nastaví v Malostranské besedě zrcadlo našim dogmatům

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V unikátních prostorách renesančního podkroví pražské Malostranské besedy bude v pátek 19. září zahájena výstava Dogma světově uznávaného fotografa Antonína Kratochvíla. Veřejnosti bude přístupna denně kromě pondělí od 12 do 20 hodin až do 17. listopadu.

Foto: Tomáš Kopečný

Dogma. Teze, o níž je zakázáno diskutovat. Dogma jako základní téma, které formuje současnou českou společnost.

Článek

„Trojnásobný držitel prestižního ocenění World Press Photo se na výstavě zamýšlí nad nezpochybnitelnými tezemi, dogmaty, které ovládají českou společnost,“ uvedl Tomáš Kopečný, PR manažer výstavy.

Expozice velkoformátových fotografií na téma „dogma“, které je alfou a omegou volné tvorby, zachycuje autorův pocit frustrace ze stavu české společnosti, kterou pětadvacet let po pádu komunismu ovládá konzum.

Mezi její hlavní symboly patří podle Kratochvíla malost, zbabělost a uzavřenost. Vlastnosti, které zapříčinilo období komunistické totality, a s nimiž je třeba bojovat. „Ve svých portrétních fotografiích Antonín Kratochvíl symbolicky odráží svázanost dnešní společnosti, která postrádá rozlet v myšlení, odvahu a chuť jít alespoň kus cesty proti proudu,“ informoval Kopečný.

„Nechceme ji ale pojmout vysloveně negativně, i když bych byl rád, kdyby lidi přiměla k nějaké sebereflexi,“ říká o výstavě Antonín Kratochvíl.

Před objektivem jeho fotoaparátu stanulo několik lidí, kteří na popud všem těmto dogmatům dobrovolně svázali své tváře a v některých případech i polonahá těla. Mezi objekty figuruje mimo jiné herec Bolek Polívka, který je vedle Antonína Kratochvíla jednou z hlavních tváří výstavy. Zapojí se i do doprovodných programů, které Malostranská beseda v rámci expozice na podzim připraví.

„K výstavě pak natáčíme také autentické monology osobností, které se zamýšlejí nad předsudky společnosti. Vyjádřila se nám například zpěvačka Tonya Graves, Jan Hřebejk nebo Michal Viewegh,“ doplnil Kratochvíl.

Antonín Kratochvíl se narodil v roce 1947 v Lovosicích. Je zakladatelem světové fotografické agentury Sedm a ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii, za kterou byl několikrát mezinárodně oceněn. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám