Hlavní obsah

Antilopám oryxům se v Olomouci daří

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oryx jihoafrický je pouštní antilopa s jedinečnou barevnou kresbou na hlavě, nesoucí dlouhé rohy. Zatímco v přírodě se její počty snižují, v zoologických zahradách je odchovávána poměrně pravidelně. V Olomouci oryxe chovají 40 let, narodilo se zde 280 mláďat.

Foto: ZOO Olomouc

Mláďata oryxů ovládají skvěle odkládací techniku

Článek

Olomoucká zahrada chová oryxe od roku 1973, kdy ze Zoo Děčín přicestoval samec Hugo a samice Ida. V roce 1975 k nim přibyla zvířata, odchycená  v Namibi, samec  Kašpar a samice Malá, Velká a Stará. O něco později přibyla ještě samice Neffy.

"Ida, Malá a Neffy se staly zakladatelkami chovu. Aby nedocházelo k příbuzenskému křížení, nejednou se měnili chovní samci. Současný se jmenuje Gerard,“ rekapituluje chov zoolog Libuše Veselá.

Olomoucká zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům této impozantní antilopy v Evropě a v současnosti vlastní 28hlavé stádo. Narodilo se zde už 280 mláďat.

Od října pobývají oryxové v ZOO Olomouc v zimovišti. Samice rodí převážně v průběhu února mládě odkládacího typu. "V přírodě mládě odloží, aby se schovalo do bezpečí. Několikrát denně mládě bučením přivolá, nakojí jej a dokonale očistí, aby ho případný predátor nevyhledal podle pachu. Poté se mladý oryx vrací zpět do úkrytu," popsala chování oryxů mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Má-li dostatečný příjem mléka a péči samice, první dny se téměř nehýbe, leží při zemi, s hlavou přitisknutou k zemi a s ušima ke krku, vypadá jako hromádka písku, působí tak velmi nenápadně. Svým zbarvením písek i připomíná. „Rozkoukávat“ se začíná až zhruba po měsíci, kdy začíná přijímat potravu dospělých jedinců a následuje samici, aby se s ní připojilo ke stádu.

Mláďata v ZOO Olomouc zahradě poprvé spatřují krásy přírody v květnu, kdy je celé stádo po zimě vypouštěno ze zimoviště do bezmála deset tisíc metrů čtverečních velkého venkovního výběhu. "Tehdy mohou návštěvníci spatřit unikát, takzvanou hvězdu. Tu tvoří oryxové, kteří leží zády k sobě a mají tak přehled o celém dění v okolí," dodala Gronská.

Reklama

Výběr článků

Načítám