Hlavní obsah

Anděl Petronel a čert Uriáš se usadili v českokrumlovském klášteře

Novinky, Vratislav Konečný

Jablko ze stromu poznání spadlo z nebes do pohádkového Českého Krumlova. Tak začíná skvělá pohádka Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Kulisy si pro svůj příběh nemohl přát režisér lepší a je tedy logické, že interaktivní výstava o filmu našla domov ve zdejším klášteře. Výstava potrvá do 31. března.

Foto: Vratislav Konečný

Českokrumlovské kláštery

Článek

Dlouho byl českokrumlovskou dominantou nádherný zámek - kláštery minoritů a klarisek, které jsou vidět z téměř všech vyhlídek na město, vypadaly hodně tristně.

To se ale změnilo. Podzámčí má nyní též nádhernou turistickou atrakci, v jejíž jedné části sídlí výstava mimořádně úspěšné pohádky, zrealizované Městským divadlem Český Krumlov ve spolupráci s Barrandov studio a. s. a SUPŠ Anežky České.

Chrápe jako ty!

Najdete tu repliku filmového ateliéru, která zobrazuje scénu u nebeské brány. Můžete se vyfotit v kostýmech Matly a Zmetka pekelného. Vypustit na zem svoje jablko. Je tu k vidění řada filmových kostýmů, tabule s texty a výkresy představující návrhy scén a na obrazovce běží scény z filmu.

Přečtete si i vyprávění hlavních aktérů pohádky. V jedné místnosti je na posteli přehoz, z pod něhož se ozývá vydatné chrápání, které ve filmu vyluzoval Bolek Polívka. Pokud sem vejdou páry, převážně manželské, jejich reakce jsou jako přes kopírák. Ženy okamžitě vyhrknou: „Ty bys ho mohl dabovat. To seš celej ty!“ Následující mužská reakce je očekávatelná: „Ty mi to povídej!“

Je tu i cukrárna s opravdovými bonbóny, které se musejí několikrát denně doplňovat, protože tyto atraktivní rekvizity se potajmu mlsají. Cukrárně dominuje velká fotka nedávno zesnulého Mariana Labudy. Druhá část místnosti je zařízena jako krejčovská dílna. Všude je k vidění spousta velkoplošných fotek a rekvizit z filmu.

Nebudete chtít odejít

V další části kláštera najdete několik interaktivních dílen v expozici Lidských dovedností, můžete si tu připravit voňavky, vyrobit svíčky, napsat něco ve skriptoriu, půjčit historický kostým, mají velký výběr, a zadarmo. Je to tu dobře vymyšlené, výborně zpracované. Aktivity v expozici pravidelně zaujmou nejenom děti, ale i dospělé.

Expozice pokračuje na půdě, kde část je trochu strašidelná a zbytek historický.

Vojenský objekt jako sociální byty

Klášter minoritů a klarisek založila v roce 1350 Kateřina vdova po Petru I. z Rožmberka. V následujících stoletích kláštery prošly mnoha proměnami. Poslední velká rekonstrukce, která doslova v hodině dvanácté zachránila celý cenný komplex pro veřejnost, proběhla v letech 2014 až 2015.

Po josefinských reformách klášter klarisek v roce 1728 zrušili a následně využili jako vojenské ubikace a sklady, po prodeji Schwarzenbergům předělali na byty pro úřednictvo a na konci 20.století byl pak již značně zdevastovaný areál využíván převážně k sociálnímu bydlení.

Nádheru církevních objektů oceníte v dalším návštěvním okruhu, kde se však nesmí fotografovat.

Na návštěvu si udělejte hodně času, nemá cenu to odbýt, protože součástí kláštera je Řemeslná ulička s dílnami, kde si pak můžete za žetony zakoupené v pokladně zkusit hrnčířinu, sklářství nebo se zaučit u kováře.

V sobotu 20. ledna je v klášterech jarmark inspirovaný filmem Anděl Páně 2. Na klášterním dvoře i mimo něj je vedle možností vyzkoušet si nejrůznější řemesla připraven i další program.

Reklama

Výběr článků

Načítám