Hlavní obsah

Americká delegace poprvé uctí památku dívky zastřelené během osvobození

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delegace z americké ambasády v doprovodu historických vojenských vozidel každý rok 6. května vyráží po Šumavě a na řadě míst pokládá květiny za své padlé za 2. světové války. Letos poprvé zastaví i u hrobu Marie Klímové, kterou na konci války nešťastnou náhodou zastřelil jeden z amerických vojáků.

Foto: Archiv_Stream.cz_Zmizelá Šumava
Článek

Příběh Marie Klímové

Byla neděle, 6. května 1945. Tehdy patnáctiletá Marie odešla se svou kamarádkou na nedělní mši. Když se vracely domů, lidé je varovali, že se blíží americká armáda, aby raději zůstaly v kostele. Přesto se dívky rozhodly necelý kilometr domů dojít. Když zahlédly americké vojáky, rozběhly se k domovu, aby tuto radostnost zprávu oznámily rodičům. Marie ale měla údajně na hlavě čepici podobnou těm, které nosili němečtí vojáci. Bohužel, jeden z amerických vojáků, situaci špatně vyhodnotil a Marii smrtelně zasáhl. Ačkoliv se dívce dostalo okamžitého ošetření od amerického červeného kříže, po devíti dnech následkům zranění podlehla. Rodina hledala Marii po nemocnicích, ale bez výsledku. Až po měsíci, v červnu 1945 je kontaktoval červený kříž. Na místě nešťastné události je dodnes pomníček, který ji a její tragický příběh připomíná.

Na příběh tehdy patnáctileté Marie upozornili veřejnost i americkou ambasádu tvůrci pořadu Zmizelá Šumava z produkce Stream, kteří se již od roku 2017 věnují jejímu tragickému příběhu.

Letos poprvé zastaví americká kolona i u hrobu Marie

V rámci plánované spanilé jízdy osvobození bude navštíven hřbitov v Hlavňovicích u Sušice, kde má Marie Klímová hrob. Předpokládaný čas akce je kolem 14. hodiny.  

Celý příběh Marie Klímové lze zhlédnout v pořadu Zmizelá Šumava, v díle Tragický omyl.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám