Hlavní obsah

Allianz pojišťovna odhalila v loňském roce podvody za víc než 110 miliónů korun

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Allianz pojišťovna odhalila v loňském roce podvodné pojistné události za více než 110 milionů. O 40 procent se zvýšil počet prokázaných podvodů, které byly postoupeny k trestnímu stíhání. Tradičně vévodí statistikám podvody s auty – fingované a nadhodnocené dopravních nehody.

Foto: Alianz pojišťovna

Ilustrační foto

Článek

Pojistné podvody jsou stále nejčastěji páchány na poli pojištění motorových vozidel, kde se ale počet nahlášených událostí  snižuje. „Opačný trend zaznamenáváme u pojištění majetku a odpovědnosti. V poslední době se zvyšují počty vodovodních škod, kdy lidé nahlásí, že jim prasklý vodovod zničil vybavení domácnosti. Nejde přitom jen o „drobné“, protože když dojde k vyplavení v rodinném domku, škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

„V mnoha případech na základě znaleckých posudků a dalších indicií zjistíme, že šlo o záměrné poškození vodovodního zařízení. Lidé si chtějí za plnění od pojišťovny obměnit a zmodernizovat zařízení domácnosti, proto si byt schválně vytopí nebo nechají vytopit,“ sdělil vedoucí týmu vyšetřovatelů Vlastimil Pršal.

Zatímco u automobilových škod jsou zaznamenávána některá jména podvodníků opakovaně, u majetku jsou to většinou „první“ pokusy. "Mezi recidivisty jsou většinou lidé ve věku mezi 25 a 30 lety, kteří mají za sebou i třicet pojistných událostí," informoval vedoucí týmu vyšetřovatelů Vlastimil Pršal.

Na to pamatuje i nový trestní zákoník, který stanovuje na rozdíl od předchozí právní úpravy jako zvlášť přitěžující okolnost recidivu a dává možnost použít vyšší trestní sazbu v případě, že jeho pachatel byl v posledních třech letech za takový čin již odsouzen nebo potrestán.

Chtěl zaplatit léčebnu

Likvidátoři se ale setkávají i s úsměvnými příhodami. „Muž z jihu Moravy nahlásil z pojištění domácnosti škodu ve výši 3000 Kč. Šlo o regulační poplatek za ústavní péči v psychiatrické léčebně, kam dobrovolně nastoupil protialkoholní léčbu. Do hlášení uvedl, že chce proplatit náklady na náhradní ubytování. Likvidátorka mu vysvětlila, že úhrada náhradního ubytování je možná například po řádění vichřice nebo požáru, kdy dům zůstane neobyvatelný. Na to opáčil, že u nich „řádila“ jen manželka. Ale ta se mezi živly nepočítá,“ popsal jednu z událostí mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám