Hlavní obsah

Alkohol je nyní možné dát si otestovat bezplatně

Novinky, Martin Smrček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienické stanice od pátku 7. prosince začaly odebírat vzorky lihovin k bezplatnému laboratornímu vyšetření.

Foto: Martin Smrček

ilustrační foto

Článek

„V Českých Budějovicích se lidé zatím jen informovali telefonicky, ale nikdo nepřišel," sdělil v pátek po deváté hodině ranní František Kotrba z krajské hygienické stanice.

Písecké územní pracoviště registrovalo už první den v devět hodin ráno tři zájemce, kteří vzorky alkoholu k testování přinesli. Potvrdila to jedna z pracovnic. Jedná se o lihoviny neznámého či pochybného původu, kde se zjišťuje mimo jiné obsah metanolu.

Zájem lidí z Písku o bezplatný rozbor je zjevný. Tři zájemci v Písku přinesli vždy více než jednu lahev alkoholu k testování.

Hygienici odeberou z donesené láhve vzorek přibližně 200 ml, který odešlou k laboratornímu vyšetření. Výsledky by měly být známé zhruba do týdne.

V Jihočeském kraji byl zatím jediný případ intoxikace metylalkoholem, a to na Písecku. Muž naštěstí nemá žádné závažné následky.

Vzorky lihovin větším obsahem 20 promile mohou lidé přinést na územní pracoviště krajské hygienické stanice v pondělí a ve středu mezi 8. a 17. hodinou a v úterý, čtvrtek a pátek od 8 do 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám