Hlavní obsah

Alejí roku 2012 se můžete projít pouze v Přerově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostním předáním diplomů vyvrcholil letošní ročník ankety Alej roku 2012, ve kterém zvítězila Rybářská alej v Přerově. V internetovém klání zvítězila mezi 71 nominovanými stromořadími z Čech, Moravy i Slezska. Anketu pořádá nezisková organizace Arnika.

Foto: Jan Losenický, arnika.org

Rybářskou alej do ankety Alej roku 2012 přihlásil pan Adin Vyhlídka.

Článek

Arnika se věnuje ochraně alejí již několik let. Iniciovala vznik petice Zachraňme stromy, která požaduje lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala správcům cest kácet stromy u silnic bez povolení.

„O ohrožení přerovské aleje víme a o to více si ceníme postoje místních, kteří svým hlasováním v anketě dokázali, že jim na jejich stromořadí záleží. Přestože do ankety byly nominovány historicky významnější, starší a působivější aleje, na té Rybářské je důležité právě odhodlání místních lidí stromy bránit. Pokusíme se nyní obyvatele Přerova podpořit a přispět k tomu, aby letošní alej roku České republiky mohla dělat radost i dalším generacím Přerovanů. Většinou je možné nalézt i jiné řešení, než je kácení zdravých stromů,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy! sdružení Arnika, jejíž je anketa součástí, Martin Skalský.

První diplom převzal Adin Vyhlídka, který alej nominoval, druhý pak vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu RNDr. Pavel Juliš.

„V posledních letech probíhaly pokusy o odstranění všech stromů v aleji. Důvodem bylo tvrzení pracovníků Povodí Moravy, že kořeny stromů narušují pevnost nábřeží. Většina obyvatel se ale postavila proti vykácení této asi 1700 metrů dlouhé aleje, která slouží jako místo procházek a odpočinku od počátku minulého století,“ přiblížil důvody nominace Adin Vyhlídka z Přerova.

Kvůli časovému vytížení se vyhlášení nemohla zúčastnit zástupkyně ombudsmana a bývalá senátorka za přerovský volební obvod RNDr. Jitka Seitlová, která anketu také podporuje.

„Iniciativa Arniky, která oceňuje nejkrásnější stromořadí, přináší a obohacuje naše vnímání prostředí, ve kterém žijeme a které bychom měli chránit. Stromy alejí jsou milníky cesty. Dodávají pocit jistoty nejen proto, že jsou krásnou kulisou. Stávají se námi a my jimi. Po staletí byly součástí našich životů a stojí za to udělat vše pro to, aby zůstaly i do budoucna. Je mi líto, že se z důvodu časového zaneprázdnění nemohu akce zúčastnit. Iniciativu podporuji a přeji si, aby do budoucna byla stejně úspěšná. Těší mne, že nejlepší alej byla oceněna přímo v mém rodném kraji,“ vzkázala Seitlová.

Za Přerovskou alejí na druhém místě skončila Alej na Práchovně v Rokycanech, místo třetí obsadila Královská alej u Poličky. Celkem pro některou z alejí hlasovalo 5494 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám