Hlavní obsah

Adventním suvenýrem z Drážďan jsou hrnečky na svařák a punč

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hrnky najdete na všech větších vánočních trzích hlavně Německa a Rakouska, pomalu se zabydlují i u nás. Tradičně hezké hrnky mají v Drážďanech, prodají jich desítky tisíc.

Foto: info Dresden

Adventní hrnečky jsou častým suvenýrem, drážďanské patří mezi ty nejhezčí

Článek

Svařáková keramika

Stejně jako ostatní vánoční trhy, má i Štrýclmarkt každoročně svůj vlastní originální hrníček na svařené víno. Ten používá jednotně většina stánků prodávajících teplé nápoje, tedy především svařák čili Glühwein.

Na hrnečku je zpravidla kreslený obrázek s vánočním motivem, aktuální rok, nápis Dresdner Striezelmarkt a číslo aktuálního ročníku. To je letos číslo krásně kulaté, neboť Štrýclmarkt letos slaví 580 let od svého založení. Za hrníček zaplatíte k ceně horkého nápoje také zálohu tzv. »Pfand« (2,50 €), kterou vám po vypití nápoje opět vrátí.

Pokud se vám hrníček líbí, můžete si jej nechat na památku. S tím se počítá a každý vánoční trh má dostatečnou zásobu hrníčků a vede si statistiky, aby i v dalších letech bylo možné vše dobře předem naplánovat a nechat vyrobit dostatečný počet památečních hrníčků.

Jak si říci o čistý

Hrníčky jsou »přenosné«, to znamená, že je můžete vrátit na kterémkoliv stánku, ve kterém rovněž tyto hrníčky používají. Pokud si hrníček chcete vzít s sebou domů, můžete u stánku požádat si svůj od vína vyměnit u stánku za čistý, abyste si od zbylých kapek vína něco nezašpinili.

Dobře funguje například věta »Ich möchte die Tasse mit nach Hause nehmen. Dürfte ich, bitte, eine saubere haben?« (Chtěl/a bych si hrneček vzít domů. Můžete mi prosím dát čistý?).

Vyzkoušejte bílý svařák

Letos bylo pro drážďanský Štrýclmarkt vyrobeno 55 000 nových hrnečků s aktuálním nápisem 2014. V oběhu jich je ale víc - používají se totiž i hrnečky z minulých let.

Motiv hrnečku se každý rok aktualizuje a barevný obrázek zobrazuje každý rok trochu jinou perspektivu pohledu na Štrýclmarkt. Hrneček s horkým svařeným vínem přijde u většiny obchodníků na Štrýclmarktu na 2,50 €. Vyzkoušet můžete i bílé svařené víno či různé jiné speciality (třeba jablečno-skořicové svařené víno).

Reklama

Výběr článků

Načítám