Hlavní obsah

Adventní Písek se pochlubil nejen památkami, ale i živým betlémem

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský Písek bude v hlavní roli následujícího výletu. Původní plán počítal i s výpravou na rozhlednu a do okolí města, kvůli ledovce ovšem došlo ke změně. Nicméně výslednému dojmu to na zajímavosti neubralo. Tak pojďte na malou procházku městem okořeněnou návštěvou adventních trhů.

Foto: Jana Bečková

Putimská brána

Článek

Prohlídku historické části města Písek jsme začali u Putimské brány, tedy vlastně u neexistující brány, jelikož byla dávno zbourána a tvoří jí pouze dva domy, které jsou postaveny na krajích dřívější Putimské brány.

Dále jsme pokračovali kolem Písecké vodní elektrárny k nejstaršímu kamennému mostu v Čechách. A také k městským hradbám s pozůstatkem Píseckého hradu, kde sídlí Prácheňské muzeum. Zde jsme si most i řeku Otavu prohlédli a pokračovali do historického středu na Velké náměstí - a také do informačního centra ve Sladovně bývalého pivovaru. Zde jsme si vyzvedli plánek města a získali informace a zároveň i přehled o všech místních pamětihodnostech.

Pokračovali jsme přes Alšovo náměstí až k Děkanskému kostelu, kde probíhaly adventní trhy s tradiční nabídkou vánočních pochutin a ozdob. Něčím se ale tento trh přece jen odlišoval a to živým betlémem. V neděli odpoledne zde byli v hlavní roli - kromě lidských postav - také dva velbloudi, ovečka s telátkem a oslík.

Poté naše kroky vedly do Prácheňského muzea, což je hlavní městské muzeum, kde kromě klasických expozic z historie Písecka a okolí je k vidění i výstava betlémů. V suterénu se nacházejí akvária s rybami, které žijí v tuzemských řekách. Další zajímavostí jsou věžní hodiny mezi dvěma patry muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám