Hlavní obsah

Adventní městečko ve Frýdku-Místku bude opět lákat k setkávání s přáteli

Novinky, Jana Matějíková

Náměstí Svobody v Místku a jeho přilehlé uličky a prostranství se již zanedlouho promění v Adventní městečko. K návštěvě bude lákat od 29. listopadu, kdy bude slavnostně rozsvícen Vánoční strom a spolu s ním vánoční výzdoba celého města, až do 23. prosince.

Foto: magistrát FM

Adventní městečko ve Frýdku-Místku

Článek

Ve stylových stáncích budou prodejci nabízet vánoční zboží a dobroty, na podiu se budou střídat divadelníci, hudebníci i tanečníci. Chybět nebude zvonička vánočních přání, betlém, živá zvířátka ani stylové kulisy. O víkendech budou připravena představení pro děti, ale také adventní dílny, Ježíškova pošta a dětský vláček.

„Adventní městečko se rok od roku těší velké návštěvnosti. Snažíme se, aby dýchalo vánoční atmosférou a návštěvníci v něm našli vždy něco nového, ale také tradičního. Tradice se musíme snažit předávat neustále a jsem rád, že tradicí se stává i naše Adventní městečko se spoustou zábavy, vánočního zboží a bohatého občerstvení," řekl primátor Michal Pobucký.

Nedílnou součástí Adventního městečka jsou Adventní trhy. Konat se budou vždy od 10 do 18 hodin, v případě zájmu návštěvníků i déle. Ve stylových stáncích se budou prodávat vafle, placky, ale také horká medovina, různé druhy punčů a další dobroty. Široká bude i nabídka vánočního zboží, která se bude ve stáncích obměňovat, takže se vyplatí navštívit Adventní městečko opakovaně.

„Adventní trhy jsou v režii zaměstnanců živnostenského úřadu, kteří mají zkušenosti s pořádáním farmářských trhů během roku a kteří se starají také o estetickou stránku celého Adventního městečka a navrhují novinky v rámci vánoční výzdoby města. Novinkou budou letos tři třímetroví světelní andělé instalováni na frekventovaných místech, a nazdobené kašny na náměstích v Místku i ve Frýdku,“ prozradil náměstek primátora Jakub Míček.

Doprovodný program v Adventním městečku bude každý den. Chybět nebudou ani každoročně hojně navštěvované akce. Ve čtvrtek 5. prosince ovládne náměstí Mikuláš, ve středu 11. prosince je na programu tradiční akce Česko zpívá koledy a víkendová dopoledne budou patřit představením pro děti. Návštěvníci se mohou těšit i na koncerty.

Adventní dílny budou na náměstí zejména o víkendech (do 15. prosince), a tvořit se v nich bude pokaždé něco jiného. Připravují je zaměstnanci Střediska volného času Klíč za finanční podpory statutárního města Frýdek-Místek. Zájemcům budou přístupné zdarma.

„Stejně jako v loňském roce se mohou zájemci těšit na tvoření se studenty středních škol. V pátek 13. prosince a v sobotu 14. prosince přiveze Střední odborná škola Lískovecká na náměstí mini kovářskou dílnu se žhavou výhní a kovadlinou, takže zájemci si budou moci vyzkoušet náročnost kovářského řemesla. Střední škola řemesel z ulice Pionýrů nabídne v úterý 17. prosince a ve čtvrtek 19. prosince zdobení perníčků,“ doplnil náměstek Pavel Machala.

Adventní městečko připravilo statutární město Frýdek-Místek prostřednictvím své organizace KulturaFM a živnostenského úřadu s přispěním městských společností TS a.s. a Frýdecká skládka a.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám