Hlavní obsah

Adventní čas v Habartově zahájili místní skauti

Novinky, Aleš Plevka

Junácké středisko Dýmka se již po mnoho let stará o zpestření svátečních chvil pro všechny, kteří o to v Habartově projeví zájem. Skauti zajišťují dopravu a distribuci Betlémského světla, založili tradici štědrovečerního setkávání, pořádají adventní zpívánky a staví na náměstí Přátelství Betlém.

Foto: Aleš Plevka

Část stavitelů s dokončeným výtvorem

Článek

Po mnohá léta se v podání skautíků jednalo o ukázku Betléma živého, ale ochotných lidí, kteří by se po štědrovečerní večeři převlékli do kostýmů a hodinu strávili v roli jednotlivých postav, i mezi skauty ubývalo, a tak druhým rokem se na začátku adventu buduje již betlém statický.

Ten má však hned několik výhod. Tou hlavní je asi to, že prostor zdobí po celý měsíc a za druhé je opravdu krásný. Svůj nenapodobitelný a vskutku roztomile dětský výraz získal celý výjev díky malířskému umění sestry Milušky Lísalové, která při malbě figur postav i zvířátek strávila mnoho týdnů. Letos jich vzniklo několik nových a i ty loňské bylo žádoucí po měsíci stráveném na dešti, sněhu a mrazu přeci jen trochu poopravit.

Stavba samotného betléma začala v neděli 30. listopadu v 9 hodin a trvala takřka tři hodiny. Jednalo se tedy zhruba o dvojnásobný čas než dříve a to již bylo téměř vše potřebné (tj. palety, chvojí, podstavce a nářadí) dopředu připraveno. Z podoby stavby z let minulých totiž zůstala v podstatě jen konstrukce a i ta byla vylepšena o letícího andělíčka a nasvícenou kometu.

Další letošní novinkou je i přítomnost dvojice malovaných sněhuláků, kteří stojí opodál a mají vyříznutý obličej, a tak si zájemci mohou u nás v Habartově pořídit opravdu nevšední portrétní fotečku.

U výše zmiňovaného betlému se taktéž pod patronací junáků pak ve stejný den, avšak o několik hodin později - přesně v 17:00 - sešla bezmála stovka lidí, aby společným zpíváním asi desítky koled a vánočních písní přivítala nastávající sváteční čas. Jak velí skautské heslo: "Buď připraven!", byli junáci vybaveni i dostatečným počtem nakopírovaných zpěvníků s koledami, a tak zapět si mohli i ti, kterým již paměť tolik neslouží. Nad zšeřelým náměstím se za doprovodu harmoniky, kytary, ozvučných dřívek či trianglu nesly známé i méně známé melodie a zpěv celkem asi půl hodiny.

Nechybělo ani tradiční přání, které přišel přítomným předat starosta města Ivo Zemek, a prostor se našel i pro krátké zastavení, které přítomným posloužilo jako možnost pro zamyšlení a vytržení z toho tolik nevítaného shonu a předvánočního stresu.

Skauti a všichni zájemci o toto neformální a tím i tak báječné setkání, které nabízí šanci sdílet a vychutnat si nevšední chvíle spolu s ostatními lidmi, se scházejí u betlému vždy zhruba na půlhodinku po všechny čtyři adventní neděle a ve stejný čas.

Mimo jiné se však Habartovští mohou těšit i na dva zajímavé koncerty v městském kulturním středisku a to 6. a 20. prosince, kdy zde vystoupí J. Vrbová, potažmo duo houslistek String Ladies, a 13. prosince pak zve všechny místní dům dětí a mládeže na druhý ročník rukodělného vyrábění nazvaného Papírové Vánoce. Ten, kdo nechce, se tedy v u nás v Habartově v čase předsvátečním určitě nenudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám