Hlavní obsah

Advent na Žitavské parní úzkokolejné dráze

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. prosince zahajuje Advent na Žitavské parní úzkokolejné dráze. Je to pravidelná akce nejbližší parní dráhy od našich hranic, pár kilometrů od Liberce.

Foto: Archiv pořadatele

Pára v zimě na Žitavské úzkokolejce

Článek

V sobotu pojede Mikuláš na Žitavské úzkorozchodné železnici a cestou děti dostanou dárek. Parní vlak vyjede v 9:00 a 13:00 hodin z Žitavy do Oybinu.

Parní vlak se vydá krásnou krajinou Saska a během jízdy je navštíví Mikuláš. Kolem cestujících se rozprostírá krajina, kde pobýval král Karel IV. - v samotném Oybinu je jeho hrad. Ten můžeme zčásti vidět i při příjezdu do tohoto lázeňského městečka.

Advent však mikulášskou jízdou zde na úzkokolejné dráze nekončí - pokračuje pravidelnými jízdami a navíc o víkendech 6.a 7. 12., 13. a 14. 12. a 20. a 21. 12. je pro cestující zdarma káva a zákusek v odpoledních vlacích.

Na Štědrý den vyjíždějí dva vlaky s Ježíškem do Žitavských hor. První se vydá na trať v 9.00 hodin do Oybinu. Zde se zdrží od 9.46 do 9.58 hodin. Pak se vrací do Žitavy. Tento vlak provozuje Barwagenteam.

Druhý vlak s Ježíškem vypravuje Žitavská úzkorozchodná železnice a vyjíždí ze Žitavy v 9.35 hodin do Jonsdorfu. Zde pobyde v lázních od 11.02 do 11.16 hodin a v Žitavě bude opět v 11.53 hodin. Na cestě je fotografická zastávka v Bertsdorfu s parním lokomotivou a Ježíškem.

Obě tratě se rozdělují v Bertsdorfu a tak při fotografické zastávce můžeme zhlédnout unikátní akci, kdy se dva parní vlaky sjíždí v jedné stanici - jeden přijíždí z Oybinu a druhý z Jonsdorfu. Je to jedinečná příležitost si připomenou dávno zmizelou parní etapu v železniční dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám