Hlavní obsah

Advent mezi horami pokračuje v polském Zieleńci

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední listopadovou sobotu se v kostele svatého Jana Křtitele v Orlickém Záhoří rozezněly fanfáry trubačského souboru Markazínů, děti z místní školy v jejich doprovodu zazpívaly připravené vánoční koledy a začal osmý ročník cyklu Advent mezi horami.

Foto: TIC Orlické Záhoří (archiv)

Na zahajovacím koncertu Adventu mezi horami vystoupil trubačský žesťový soubor Markazíni.

Článek

K průběhu prvního koncertu v kostele sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří Jana Matyášová z tamního turistického a informačního centra poznamenala: „Úvodní slovo měl duchovní správce Mons. Josef Suchár. Všem přítomným popřál příjemné prožití adventu a celého cyklu koncertů, které budou o následujících sobotách postupně pokračovat v kostelích v polském Zieleńci (6. 12.), v Bartošovicích v Orlických horách (13. 12.) a v Neratově (20. 12.).“

Markazíni podle jejích slov dále hráli i světové melodie nazvané Cesta kolem světa, či směs vánočních a adventních písní a koled.

V rámci doprovodného programu probíhal na obecním úřadě adventní jarmark, na němž už nechybělo vánoční cukroví, perníčky, keramika, ozdoby na stromeček, adventní věnce, svícny, bylinkové sirupy nebo pletené šály. Po celou dobu jarmarku bylo možné zakoupit si také teplé nápoje a občerstvení. To však nebylo vše.

„Po setmění se za zpěvu koled, dětí z místní školy a fanfár Markazínů slavnostně rozsvítil betlém v životní velikosti a vánoční strom,“ sdělila Jana Matyášová. „Starosta obce Vojtěch Špinler přivítal delegaci z partnerského města Bystrzyca Klodzka, všem zúčastněným popřál krásné adventní dny a rozloučil se s pozváním "U betléma na Štědrý den v 16 hodin",” dodala Matyášová.

Právě v tuto dobu bude totiž v Orlickém Záhoří zahájena odpolední Štědrovečerní mše svatá, při které se bude rozdávat Betlémské světlo.

Koncertní cyklus Advent mezi horami tedy pokračuje již v sobotu 6. prosince v kostele sv. Anny v polském horském středisku Zieleniec, na druhé straně Orlických hor. Milovníci hudby se mohou těšit na vystoupení operní pěvkyně Marie Wedler, které začíná ve 14 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám