Hlavní obsah

Adolf Born se po pěti letech vrátil se svým dílem do Břeclavi

Novinky, Nina Zháňalová

Břeclavské muzeum představuje v synagoze významného českého malíře, grafika a ilustrátora Adolfa Borna. Ten se se svým dílem do Břeclavi vrátil po pěti letech, aby znovu představil průřez svojí tvorbou, tentokráte při příležitosti svých 85. narozenin.

Foto: Ludmila Svobodová

Adolf Born na vernisáži k výstavě svých děl

Článek

Adolf Born se narodil v Českých Velenicích v rodině železničáře. Po absolvování střední školy nastoupil na pedagogickou fakultu Karlovy univerzity, kde studoval výtvarnou výchovu. Odtud přešel na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, kde navštěvoval ateliér prof. Antonína Pelce.

Svůj výtvarný talent začal nejprve uplatňovat jako ilustrátor, často humorných povídek. Společně s ilustracemi se začal věnovat i karikatuře a záhy se stává velmi známým i za hranicemi našeho státu. Od roku 1960 je znám již po celém světě a za své dílo získává mnoho ocenění.

Doménou Bornova díla je grafika – suchá jehla, lept a litografie. Zejména v poslední jmenované technice dosáhl opravdového mistrovství. Rukopis Adolfa Borna je naprosto originální a nezaměnitelný. Vtiskl podobu známým knižním postavám, např. Mach a Šebestová, Žofka nebo Pipi dlouhá punčocha. Celkem ilustroval více než 230 knih. Jeho dílo není však jen knižní ilustrace, věnuje se i volné tvorbě a dostává se i na filmová plátna.

V Bornových obrazech často vystupují polidštěná zvířata, nebo naopak lidé se zvířecími rysy. Každé dílo v sobě nese notnou dávku narace, často humorný podtext, vždy však milou myšlenku. Mnohdy v nich cítíme i autorovo zalíbení ve starých časech Rakousko-Uherska. Pánové s upravenými kníry a dámy v elegantních kloboucích jakoby doplňují jeho poetické myšlení.

Výběr z díla významného českého umělce Adolfa Borna je možné shlédnout v prostoru břeclavské synagogy. Výstava potrvá do 6. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám