Hlavní obsah

8. Ostravský knižní veletrh hostí výstaviště Černá louka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První březnový víkend je opět ve znamení knih. Nakladatelé všech žánrů z celé České republiky představují novinky a nejzajímavější z knižní produkce na 8. Ostravském knižním veletrhu na výstavišti Černá louka v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.3.2018 Ostravský knižní veletrh.

Článek

Na třídenním setkání od 2. do 4. března se zde prezentují nejrůznější nakladatelství, vydavatelství a kulturní organizace města Ostravy jako je Knihovna města Ostravy, Moravskoslezská vědecká knihovna a Česká televize.

V rámci doprovodného programu vystoupila v pátek 2. března a o den později řada známých osobností. Řada jich ještě vystoupí a budou prezentovat knihy i v neděli 4. března.

Tématem pro rok 2018 je Dětská kniha. Na veletrhu má stánek nezisková organizace Celé česko čte dětem, která se zaměřuje především na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, ale také na propagaci hodnotné literatury a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení.

V rámci doprovodného programu bude vyhodnocena soutěž O nejhezčí básničku na téma "Moje rodina". Jedním z porotců letošní soutěže je významný a oblíbený český básník Jiří Žáček. Záštitu nad soutěží i nad celým veletrhem převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Stanislav Folwarczny. Generálním partnerem soutěže je Albatros MEDIA a. s.

Oblíbenost veletrhu mezi návštěvníky zvyšuje skutečnost, že jej každoročně poctí svoji účastí i několik předních literátů a lingvistických odborníků. Mezi známými osobnostmi, které na knižním veletrhu vystoupili a ještě vystoupí, budou například Michal Viewegh, Ivona Březinová, Karin Babinská, Arnošt Vašíček, Václav Chaloupek, Sandra Vebrová, Kateřina Winterová, Markéta Hejhálková, Eva Tvrdá, Tereza Salte a mnoho dalších.

V neděli 4. března začne doprovodný program v 10.00 hodin a představí, jak vzniká kniha krok za krokem.

11.00 - 12.00 hodin: Tereza Salte - Šlehačková oblaka. Deníkovými zápisky na svém blogu TerezaInOslo motivuje tisíce lidí, aby přestali snít a začali si své sny plnit.

13.30 - 13.50: Lenka Kocierzová - Vítkovické Vítkovánky. Ostravská výtvarnice, kronikářka, průvodkyně Ostravou a Vítkovicemi v krátkých příbězích malého skřítka a jeho kamarádky propojuje historii zvláštního místa se vzpomínkami z dětství. Přibližuje tak dětem rodné město a pohodu dětství nejen slovy, ale i obrazy a ilustracemi.

14.00 - 15.00 hodin: Petra Štarková - Jak to chodí v lidské hlavě - Psychologie pro děti. 

V rámci 8. Ostravského knižního veletrhu se představuje 38 vystavovatelů. Souběžně na výstavišti Černá louka probíhá výstava cestovního ruchu Dovolená a Region, Lázeňství a od soboty svatební veletrh Svatba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám