Hlavní obsah

50. ročník folk a country festivalu Porta zná své vítěze

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rendez-fou, kteří postoupili z oblastního kola ve Svitavách, zvítězili v konkurenci 250 účastníků všech šestnácti oblastních kol. V samotném finále 50. ročníku v Řevnicích se před odbornou porotou vystřídalo osmnáct finalistů v interpretační soutěži.

Foto: archív autora

Porta 2016 - Rendez-fou

Článek

Minulý víkend, tedy od 24. do 26. června, žilo Lesní divadlo v Řevnicích 50. ročníkem nejstaršího českého festivalu u nás,

Podle názoru porotců nebylo rozhodnutí zdaleka jednoduché, protože úroveň soutěžících kapel a interpretů byla vysoká. Za zmínku stojí, že na druhém místě se s minimálním rozdílem hlasů poroty umístil Michal Willie Sedláček. Ten postoupil z druhého místa východočeského oblastního kola do semifinále Porty a odtud si vyzpíval  cestu do finále a k druhému místu Porty 2016. Tím zvítězil i nad Jindrou Černohorským, vítězem a přímým finalistou ze stejného oblastního východočeského kola.

Oceněnými 50. ročníku Českého finále Porty 2016 tedy jsou:

1. místo - Rendez-fou - duo z Jihlavy (oblastní kolo Svitavy)

2. místo - Michal Willie Sedláček - ( Východočeské kolo)

3. místo - Disneyband - (Severočeské kolo) 

Zvláštní ocenění poroty - Anatoli - za udržování národní kulturní tradice (Jihomoravské kolo)

Zvláštní ocenění poroty - Jan Vytásek - za pěvecký výkon (Pražské kolo)

Cena Country rádia  BLUEGRASS - COM (Moravskoslezské kolo.) 

Cena SAI - Svaz autorů a interpretů a vydavatelství Muzikus - TROCHA KLIDU - Šumperk (Severomoravské kolo) 

Cena ČRO Olomouc - DOMINIKA - (Moravskoslezské kolo)

Zlaté Porty - ocenění o. s. Porta za přínos pro Portu a v oblasti folk a country hudby získali: Nezmaři, Jaroslav Samson Lenk, Sandy Nosek (hudební redaktor ČRO Olomouc) 

Dvorana Porty - závěrečné vystoupení bardů folk a country scény patřila k vrcholům celé  Porty 2016, kdy se ve třech dnech vystřídalo 30 vítězů předchozích 49 ročníků: Epydemye, Robert Křesťan a Druhá tráva, Jaroslav Samson Lenk, COP a Spirituál kvintet, to byl skvělý závěr a vrchol celé Porty 2016.

Tím posledním krůčkem k tomu, aby Lesní divadlo tleskalo vstoje, byla oblíbená „Hodina H“, kde se na závěr posledních ročníků v Řevnicích setkávají í různí interpreti, kteří mají chuť si společně zazpívat. Zazněly tak slavné skladby z portovní historie, které pro závěr Porty připravila skupina Marien. Zazněly tak písničky Roberta Křesťana, Brontosaurů, Spirituál kvintetu, Mikiho Ryvoly i Samsona Lenka. V samotném strhujícím závěru spolu se Samsonem, Spirituálem a Marien na forbíně a bez aparatury, zpívalo celé Lesní divadlo Wabiho Rosu na kolejích.

50. ročník Porty skončil důstojně ke svému Jubileu, kdy se na jevišti střídali soutěžící, vítězové minulých ročníků a pamětníci z řad pořadatelů, kteří významným způsobem Portu v její historii ovlivnili svojí prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám