Hlavní obsah

26. Kunovské léto ozdobí Kytice Bohuslava Martinů a SĽUK

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní dětský folklorní festival začíná psát další čtvrtstoletí své historie. Stal se iniciativou vzorně reprezentující Uherskohradišťsko, Zlínský kraj i Českou republiku. 26. ročník festivalu ozdobí Kytice Bohuslava Martinů se 150 umělci a bratislavský SĽUK s oslavou 70 let své existence na scéně.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Letošní ročník Kunovského léta nabídne téměř tři desítky pořadů, v nichž se představí stovky dětí a mladých lidí, které na festival přijíždějí jako „vyslanci“ svých zemí a regionů. Letos u nás uvítáme soubory z Ruska, Turecka, Srbska, Slovenska, a také z různých koutů Zlínského kraje.

Nedílnou součástí bohatého programu jsou Taneční pozdravy na různých místech kraje, Roztančená náměstí, Svatojánský jarmark lidových řemesel, Národní přehlídka dětských verbířů v Uherském Hradišti, soutěžní přehlídka choreografií souborů v Kunovicích a další.

Malé i velké návštěvníky potěší výstava železničních modelů i zábavný koutek pro děti. Páteční večer v Areálu Jízdy králů roztančí a rozezpívá bratislavský Slovenský ľudový umelecký kolektív se slavnostním pořadem k 70. jubileu souboru.

V sobotu večer se návštěvníci stanou svědky jedinečného projektu Kytice, kde ve scénickém provedení životních motivů s hudbou Bohuslava Martinů vystoupí přes 150 účinkujících tanečního souboru Hradišťan, Filharmonie Bohuslava Martinů, operního sboru Národního divadla moravsko-slezského a Holešovského dětského sboru. Novinkou bude kreativní taneční škola pro veřejnost v Kunovicích pod vedením zkušených tanečních lektorů mezinárodní scény.

V rámci doprovodného programu festivalu mohou návštěvníci v Areálu Jízdy králů zhlédnout výstavu k 100. narozeninám Miroslava Zikmunda s názvem Letem světem s Hanzelkou a Zikmundem, zúčastnit se Gulášfestu nebo křtu reedice dětské knihy Bosá léta Fanka Jilíka s původními něžnými ilustracemi Františka Bezděka.

Pětidenní folklorní maraton vyvrcholí nedělní mší svatou za festivalové děti v kunovickém kostele sv. Petra a Pavla, slavnostním průvodem Božího Těla s vystoupením souborů a galaprogramem Kde jsme doma… Posledním programem každého ročníku je Loučen“ s vyhlášením výsledků soutěží a předáním ocenění včetně vyhlášení Laureáta festivalu 2019.

Další informace najdete na facebooku festivalu a na www.kunovske-leto.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám