Hlavní obsah

15. Velikonoční vyrábění se v Habartově stalo předzvěstí následujících svátečních dnů

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po patnáct let v řadě si lze Velikonoce v Habartově jen velmi těžko představit bez akce, kterou pořádá místní Dům dětí a mládeže v čele s Janou Chalupskou a Ivou Dobošovou, doplněné o zástup dobrovolníků, kteří se na několik hodin stávají poučenými instruktory při výrobě velikonočních dekorací.

Foto: Aleš Plevka

V sále na příchozí výtvarníky čekal tucet stanovišť.

Článek

Aktuální ročník rukodělné výtvarné dílny se uskutečnil v sobotu 13. dubna v prostorách společenského sálu městského kulturního střediska. Zde v době od desáté hodiny dopolední až do třinácté hodiny čekalo na příchozí celkem dvanáct rozličných stanovišť, na nichž si mohli prověřit a vyzkoušet svou zručnost a fantazii.

Je již samozřejmostí, že pokaždé se organizátoři snaží přijít s něčím novým a tuto zavazující tradici dodrželi i letos. Šestice stanovišť byla vyčleněna pro zdobení vajíček a druhý půltucet nabízel možnosti výroby dekorací z papíru, plastu či jedlých pochutin.

Právě větší míra zapojení konzumovatelných pochutin byla letošní, a troufnu si napsat, velmi vítanou novinkou. Děti si tak celkem na třech stanovištích mohly vyrobit něco, co se následně dalo i s chutí spořádat. Hitem byla cukrová vata s jedlým papírem, které byly tvarovány do nejrůznějších podob, své fanoušky si získala i popcornová ovečka a bez zájmu nezůstal ani lízátkový zajíček.

Kromě klasického zdobení vyfouknutých vajíček např. prostřednictvím roztavených voskovek či nalepováním papíru bylo možné si vyzkoušet i tradiční paličkování krajek či drátkování. Obě činnosti vyžadovaly přesnost, zručnost a trpělivost, a tak se jednalo o pouze takový jednoduchý vhled do obou těchto nádherných řemesel.

Většina příchozích si během času stráveného při vyrábění obešla a vyzkoušela takřka všechna stanoviště, a tak poté děti opouštěly sál s náručí pestrobarevných výtvorů, které jim udělaly dvojitou radost - tu první již během výroby a tu druhou, když se jimi mohly pochlubit svým rodičům nebo také v tom případě, kdy je využily jako originální dárky pro své blízké.

Během oněch tří hodin si na Velikonoční vyrábění našla cestu takřka stovka větších či menších výtvarníků. Pro letošek však mezi nimi hrály jednoznačně prim menší děti v doprovodu rodičů, ony samostatnější a školou již povinné tentokrát zůstaly ve větší míře bohužel doma, což je jistě velká škoda.

Navzdory tomu za sto osmdesát minut vznikly stovky nádherných a nenapodobitelných výtvorů, které v habartovských domácnostech okoření velikonoční výzdobu a jistě svou hravostí a originalitou potěší každého, jemuž na nich spočine zrak.

Akci lze hodnotit jako velmi povedenou. Organizátoři dokázali, že studnice nápadů pro tematicky zaměřenou výrobu svátečních dekorací je nejspíše bezedná a nevyčerpatelná, a to je pro nás pro všechny více než dobře, neboť to zaručuje trvání této krásné akce i pro další léta.

Podmínkou pro konání této akce je však i přízeň dobrovolníků, kteří během víkendu několik hodin svého volného času zasvětili službě pro širokou veřejnost. Je zcela na místě jim za toto velmi poděkovat, protože bez jejich přispění tuto personálně náročnou akci realizovat prostě nelze. Těšme se tedy na přesrok na to, s čím zase organizátoři vyrukují a s jakými podněty rozvíří vody dětské fantazie.

Reklama

Výběr článků

Načítám