Hlavní obsah

100 let republiky. Projekt hustopečské školy nadchl děti i učitele

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Základní škola Nádražní Hustopeče se vrátila v čase o sto let zpět. U příležitosti všeobecných oslav výročí vzniku Československa si jako téma svého projektového dne zvolila právě toto významné výročí a připravila originální interaktivní prezentaci s názvem 100 let republiky.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Mezi dětmi nejvíce bodovala výstava historie hraček.

Článek

„Každá třída měla svůj vlastní projekt, někdo to pojal jako zmapování sta let sportu, sta let hraček, sta let automobilismu apod. Ty nápady byly různé a jsem moc ráda, že se to podařilo dotáhnout až do té dnešní podoby, kdy si děti vlastně vzájemně prohlédnou své výtvory a něco nového se dozví,“ představila výstavu ředitelka školy Iva Matějíčková.

První myšlenka tohoto projektu vznikla již o prázdninách a s prvním školním dnem tak jednotlivé třídy mohly začít připravovat své společné dílo. „Dali jsme tomu nějaký jednotný styl, ale učitelé už si sami vymýšleli témata i zpracování. Když jsme to teď dali všechno do tělocvičny, tak teprve vidíme ten celek a musím říct, že jsme překvapení, kolik materiálu se podařilo sesbírat,“ doplnila učitelka a koordinátorka výstavy Eva Siegelová.

Během jednoho dne se tak v tělocvičně vystřídaly všechny třídy a vzájemně si prošly svá stanoviště. Kromě představení tématu si pro ně spolužáci připravili i různé kvízy, dobové aktivity nebo hry. „Ty menší děti si to spíš jenom prochází, koukají a dívají se, protože pro ně je to ještě takové náročnější, ale ti starší žáci se do toho opravdu zapojili naplno a myslím, že to všechny bavilo,“ dodala Siegelová.

Vrcholem dne pak byla zcela jistě secvičená spartakiáda, která neodmyslitelně patří k pohnutým dobám před revolucí. Dívky ji secvičovaly několik týdnů a přiznaly, že to nebylo vůbec jednoduché. „Dívaly jsme se na záznamy, hodně jsme se to snažily odkoukat, aby to vypadalo opravdově. Užily jsme si u toho spoustu srandy a škoda, že nás nebylo víc, aby to mělo ten správný efekt,“ popisuje jedna z žákyň.

Samotné děti asi plně nedocenily atmosféru výstavy, ale starší ročníky musely zatlačovat slzu dojetí, když jim vystavované exponáty nebo aktivity připomněly dobu jejich dětství a mládí. „Já si myslím a doufám, že to v těch dětech něco zanechá,“ uzavírá Siegelová.

Jaké vědomosti si děti z vlastnoruční výstavy odnesly, na to se podívejte v reportáži. 

Reklama

Výběr článků

Načítám